6 svar från experten

Är ett tak av naturskiffer bra? Ska jag klippa min bokhäck nu? Förstör solen komposit? Här får du expertens svar på en handfull bra frågor!

Är ett tak av naturskiffer bra?

Det finns inte många bra argument som talar emot naturskiffer - förutom priset, som är ganska högt. Naturskiffer är ett av de starkaste och mest vädertåliga takmaterial du kan välja. Det består av ett slags sten som kan klyvas till skivor och naturskiffer är riktigt bra i det kalla skandinaviska klimater. Taket är underhållsfritt, ännu en stor fördel, och så är det snyggt och ser exklusivt ut.

En nackdel, förutom det höga priset, är vikten. Taket blir tungt, så du måste vara säker på att din takkonstruktion kan bära det.

Ska jag klippa min bokhäck nu?

En lövfällande häck, av exempelvis hagtorn, lärk eller liguster, kan med fördel klippas i juni. Åretrunt-gröna häckar ska klippas först i augusti-september. Tumregeln är att lövfällande häck klipps innan midsommar och sedan i slutet av augusti, början av september. Exakt tidpunkt beror på breddgrad.

Se till så att din häcksax är vass. Annars är det inte lätt att få en snygg och rak häck, och du riskerar att skada häcken med en slö maskin.

Förstör solen komposit?

Nej. UV-strålar kan få kompositen att blekna, men det påverkar överhuvudtaget inte materialets styrka. Om du gärna vill undvika att kompositbrädorna bleknar, kan du köpa impregneringsvätska som tränger in och skyddar mot solens strålar.

Impregneringsvätskan är inte billig, men det kan löna sig att använda det på ditt nya trädäck som helst ska förbli snyggt.

Vad ska jag foga med under fönstret?

En silikonfog är bra och lätt att arbeta med, och den är perfekt för att foga under ett fönster eller en dörr. Du ska dock tänka på att silikonfog inte kan målas, så därför måste du hitta en fog i en nyans som passar till fönstret.

Det finns många sorters silikonfog för användning både ute och inne. För fogning under ett fönster ska du använda en byggsilikon, som tål fukt.

Får jag måla min grannes garage?

Nej, det får du inte. Även om den står på gränsen vänd mot din trädgård, har du varken skyldighet eller rättighet att underhålla byggnaden.

Du kan komma överens med din granne om att du ska måla byggnaden på din sida, men utgångspunkten är alltså att grannen har ansvar för byggnadens skick och underhåll.

Du ska naturligtvis ge din granne tillåtelse att gå in på din tomt när arbetet på garaget ska utföras.

Små plattor till ett litet badrum?

Så måste det nödvändigtvis inte vara. Faktiskt kan stort klinker få ett litet rum att se större ut, och det kan ge rummet ett lugnt intryck. Till ett litet badrum kan det därför vara en bra idé att använda stora plattor, exempelvis 30 x 60 cm. När du väljer de stora plattorna är det en fördel med en avlång golvbrunn i duschen. Då räcker det med fall åt ett håll, vilket gör det lättare att lägga klinker.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Nytt från redaktionen