Ska du välja olja, lack eller såpa till ek?

Ska du välja olja, lack eller såpa till ek?

Innan du sätter i gång

1. Slipa bänkskivan i träets Längdriktning med slippapper korn 150. Dammsug noga så att allt slipdamm försvinner.
2. Tvätta bänkskivan med trärengöring (INTE målartvätt) och vatten i förhållandet 1:20. Låt träet torka upp helt.

LÄS OCKSÅ: 4 steg till nytt bord

Köksbänksolja

båtlack

Köksbänksolja ger en mjuk, silkesmatt och djup känsla och den framhäver träets årsringar och struktur. Oljan finns i flera färger, ex. natur, vit, svart och mahogny.

1. Rör om oljan, och fördela den med pensel i ett jämnt och täckande lager i träets längdriktning. Om det är möjligt bör bänkskivans baksida också få minst en inoljning.

2. Låt oljan tränga in i ca 30 minuter (vid 20 grader). Under tiden kan mer olja påföras i kraftigt sugande områden.

3. Massera in oljan i träet med en polertrasa, och torka sedan bort all överflödig olja med en luddfri bomullstrasa.

4. Efter en timme upprepas punkt 1, 2 och 3.

5. Bänkskivan bör få minst två behandlingar. Efter 24 timmar är bänkskivan klar att användas. Första dygnet tål skivan inte vatten. Oljan är helt genomhärdad efter en vecka, så skivan ska behandlas varsamt.

Möbellack

Möbellack

Lacket ger bänkskivan extra styrka samt en synligt djupare glöd. Möbellack finns i matt och halvblank.

1. Bänkskivan ska behandlas två gånger med köksbänksolja i natur, enligt samma procedur som beskrivs i första fältet. Det rekommenderas inte att stryka obehandlat ekträ med vattenbaserat lack. Du riskerar att lacken framkallar mörka fläckar i träet, som endast kan slipas bort. Men genom att olja först kan du göra det ändå.

2. Efter 24 timmar: Slipa lätt i träets längdriktning, och påför första lacklagret med en kortluggad roller eller pensel.

3. Efter 4 timmar: Medelslipa med slippapper korn 180/240. Slipdamm torkas bort grundligt.

4. Lacka igen. Lacken är fullt härdad efter 3 dygn.

Natursåpa

Natursåpa

Såpa ljusar upp träet en smula och ger en snygg, naturlig look. Du kan välja mellan flingor tillverkade på animaliskt fett, och flytande natursåpa baserat på soja och kokosolja. Här använder vi flytande natursåpa. Det är viktigt att dosera mängden såpa korrekt, särskilt för ekträ som blir mörkt (svart) vid för hög dos av såpa.

1. Blanda vatten och såpa. Här använder vi Trip Trap vit natursåpa, som blandas med 1 liter såpa till 10 liter vatten. Låt vattnet svalna, så det är ljummet eller kallt.

2. Tvätta skivan i träets längdriktning med en trasa eller en svamp. Överflödig såpablandning torkas bort med en hårt urvriden trasa. Låt träet torka i några timmar.

3. Upprepa behandlingen med såpa (steg 2) ytterligare två gånger. Slutbehandlingen görs helst först dagen efter.

Båtlack

båtlack

Båtlack glans 90 ger en robust, spegelblank yta. Träet ska vara helt torrt innan behandlingen. Även de minsta slipresterna syns i den blanka lacken, så dammsug efter slipningen och torka av med en hårt urvriden trasa.

1. Påför första lagret båtlack med lackpensel eller lackroller (kortluggad roller). Låt lacken torka ca 16 timmar vid en temperatur på 20 grader.

2. Medelslipa med fint slippapper korn 180. Ta bort slipdammet.

3. Påför andra lagret med lack.

4. Efter cirka 16 timmar görs en sista strykning med lack.