MÖJLIGHETER: Lim och träspån sammanpressat under högt tryck och i hög temperatur ger en skiva med en jämn yta som passar till många användningsområden.

MÖJLIGHETER: Lim och träspån sammanpressat under högt tryck och i hög temperatur ger en skiva med en jämn yta som passar till många användningsområden.

VAD ANVÄNDS SPÅNSKIVOR TILL?
SOCKLAR, SKÅP M.M. De råa spånskivorna är perfekta till socklar, skåp, väggar eller som bärande skiva under madrassen. I skåp och hyllor används melaminklädda skivor.
UNDERGOLVSka du lägga ett undergolv, är spånskivan en både billig och snabb lösning. Det finns särskilda golvspånskivor med spont och not, som ska limmas i alla kanter.
BÄNKSKIVOR Spånskivan är en billig byggskiva, som kostar 30-40 procent mindre än till exempel MDF. Därför används den alltid som kärna i laminatklädda bänkskivor.

HUR ARBETAR DU MED SPÅNSKIVOR?

Spånskivor är bra och starka byggskivor, men kan även vara lite känsliga. Om du inte använder rätt teknik när du sågar kommer sågsnittet med stor sannolikhet att bli fult och taggigt.

Först och främst ska sågklingan vara vass och fintandad. Och sågar du med handsåg ligger tricket i att hålla sågen i en vinkel på cirka 20 grader, och du ska såga med lugna och jämna rörelser. Använder du cirkelsåg ska du såga från baksidan.

Ska du förborra för skruvar eller pluggar i kanten av en spånskiva, så är det stor risk för att skivan spricker. Den risken slipper du om du spänner fast en skruvtving på skivan precis där du ska borra, innan du börjar.

VIKTIGT OM SPÅNSKIVOR!

Den klassiska spånskivan är gjord av träspån och lim. Skivan är starkt sugande och lämpar sig därför bara för inomhusbruk i ett normalt inomhusklimat utan hög luftfuktighet.

SPECIELLT MED SPÅN

Den råa spånskivan är slät och jämn och därför lätt att klä in med till exempel fanér, melamin, tapet eller glasfilt, men du kan också lätt nöja dig med att måla. En helt slät målad yta kräver dock lite mer grundning, spackling och slipning än till exempel en MDF- eller plywoodskiva.

VARIANTER AV SPÅNSKIVOR
VANLIG SPÅNSKIVA Den råa spånskivan är stabil, slät och jämn och används ofta i väggar som alternativ till gips och plywood. Den släta ytan kan kläs med filt, glasväv eller tapet.
GOLVSPÅNSKIVA Mycket plan och stabil skiva med spont och not för både bärande och flytande undergolv. Flytande golv läggs av skivor ned till 12 mm. Till bärande underlag används 19 mm eller tjockare.
LAMINERAD SPÅNSKIVA Går också under beteckningen melaminskiva och används till skåp, luckor, hyllor, socklar, beklädningar och mycket annat där man vill ha en jämn, slät och vit yta.
LAMINATBÄNKSKIVA En särskilt kraftig modell – vanligtvis 30 eller 40 mm tjock – med slitstark beklädning av laminat är perfekt till bänkskivor i kök och tvättstugor. Finns i otaliga färger och mönster.
CEMENTSPÅNSKIVA Mycket robust spånskiva, som i stort sett bara används till fasadbeklädning. Skivorna finns med en mängd olika ytskikt. Är normalt ingen lagervara på byggvaruhuset.
OSBOSB-skivan är ingen renodlad spånskiva, utan ett mellanting mellan spånskiva och plywood. Den är starkare än en vanlig spånskiva och lämpar sig därför bra till till exempel undertak.

STORLEKAR PÅ SPÅNSKIVOR

Standardstorleken på den klassiska spånskivan är 120 x 240 mm. Skivorna finns i tjocklekar från 6 till 38 mm, men de vanligaste är:

  • 10 mm
  • 12 mm
  • 16 mm
  • 19 mm
  • 22 mm
  • 28 mm

Laminerade köksbänkskivor finns normalt i tjocklekar på 30 och 40 mm och i en standardbredd på 61-63 cm. Men det kan gå att beställa skivor med skräddarsydda breddmått från ca. 25 cm till ca. 125 cm – och i många olika längder.

Melaminbelagda skivor är oftast 16 eller 22 mm tjocka och finns i många olika längder och bredder.

FIN KANT PÅ SPÅNSKIVAN

Sågsnitt i laminat- eller melaminklädda spånskivor lämnar efter sig en ojämn kant. Den kan du täcka med en laminatremsa som stryks på efter att den förseglats med lim, och kanten spacklats jämn.