Video
Lätt
Svår

Med gipsputsbruk blir det mycket enklare för dig att vara hemmahantverkare. För det krävs ju en viss erfarenhet att putsa med cementbruk för att få en lodrät vägg slät. Det ska kastas på med en snärtig rörelse och lägger du på för mycket sjunker bruket eller lossnar. Sådana problem slipper du helt och hållet när du använder gipsputsbruk.

Pulvret blandas lätt med vatten, det är lätt att lägga på bruket och fylla igen hål med murslev och du kan få en slät yta med putsbräda och efteråt kan du slipa ytan superslät. Men gipsbruket har också ett par begränsningar. För det första kan det endast användas inomhus eftersom det inte tål vatten.

För det andra är det inte skruvfast och för det tredje kan det vara lite ömtåligt. Men det är fantastiskt att putsa med och väggen kan efteråt förstärkas med glasfiberväv.

LÄS OCKSÅ: Gipsbruk är genialt

Stora hål lappas lätt

Det är både billigt och enkelt att använda gipsputsbruk, och det fräter inte som cementbaserade bruk gör.

SÅ LÄTT ÄR DET:

1. Börja med att knacka bort all lös puts

Har du en murarhammare så använder du den. Annars går det bra med hammare och mejsel. När all lös puts är borta ska kanterna hackas och skrapas så att de fasas av.

2. Borsta bort damm

För att gipsbruket ska fästa ordentligt måste allt damm och alla lösa partiklar tas bort. Dammsug gärna men inte med din hushållsdammsugare, som kan förstöras av det fina dammet.

3. Fyll hålet med gipsbruk

Lägg en ordentlig klick på en putsbräda och tryck sedan in bruket i hålet med en murslev eller kakelslev. För att bruket ska fästa bör det pressas fast.

4. Dra bort överflödigt bruk

med en lång rak bräda eller mycket bred spackel. Brädan ska föras i sicksack i sidled nerifrån och uppåt. Du får bäst resultat om brädan har raka, hyvlade kanter.

5. Avsluta med att jämna till ytan

när bruket fått härda cirka en timme. Med en våt skumputsbräda bearbetas lagningen med cirklande rörelser och en bit utanför lagningen så att du slipper tydliga och skarpa övergångar.