sten

Det är viktigt att välja den rätta beläggningen utomhus, eftersom du kommer att se den kommande 20 år.

Det finns flera bra orsaker till att vi stensätter delar av vår trädgård, från den starka och hållbara infarten till de mindre gångarna på olika ställen.

Tack vare dessa stenbeläggningar kan vi ta oss fram rätt torrskodda, även om det har regnat flera dagar i sträck.

Marken skulle annars vara full av vattenpölar och lera. Men oavsett om stenbeläggningen består av stenar gjutna av betong, så kallade markstenar, marktegel, natursten eller annat så håller de sig snygga under lång tid och kräver minimalt underhåll. Och även om stenarna i sig själva är starka och i förhållande till omgivningen nästan oförgängliga så räcker det inte att välja beläggning enbart efter utseendet.

För- och nackdelar med plattor och stenar

Gången mellan rabatterna ska inte vara snygg. Den ska också vara säker att gå på. Infarten ska tåla bilens vikt och altanen ska vara så plan att du kan sätta ut dina utemöbler på den utan att de vippar och gångarna får inte bli hala av regn.

De olika beläggningarna har sina starka och svaga sidor och både utseendet och de praktiska egenskaperna förbättras om du kombinerar plattor och stenar med gatstenar, naturstenar och till exempel singel.

GUIDE TILL STENBELÄGGNING: