Fixa plattorna sitter löst

Klinker kan lossna om trappan är gammal och flitigt använd. Men i många fall är orsaken att inte tillräckligt mycket fästmassa användes när de sattes. Oavsett vilket måste det lagas, annars är risken att plattan knäcks. Här kan du se hur du ska göra.

Intro

Är plattan lös så kommer fogen snart att släppa och ge vatten utrymme att lugnt och stilla leta sig ner i konstruktionen.

Oavsett om det är ute eller inne, är vatten under plattor inte bra. Men utomhus sprider sig skadorna blixtsnabbt när det blir minusgrader.

Vattnet som tränger ner i trappan expanderar nämligen då och även den bästa betongen spricker. Därför är det viktigt att lösa problemet så snart det uppstår.

Lagningen är enkel och kräver minimalt med verktyg och erfarenhet. I många fall kan den lösa plattan återanvändas. Den lossnar ofta enkelt, rengörs och limmas på igen. Till sist sätts en ny fog och så är uppgiften löst.

Har plattan gått sönder är själva proceduren den samma, men med en ny platta.

Detta behöver du

Det behövs inte några elverktyg här. Du klarar arbetet med en handfull murarverktyg.

  • Murslev
  • Hammare
  • mejsel
  • Putsbräda
  • Svamp

Instruktion

01
Gör så här 6 Steg

1

Börja med att ta bort fogen runt den felaktiga plattan med hammare och mejsel. Akta kanterna på de intilliggande plattorna.

2

Slå försiktigt bort plattan så att den kan användas igen. När plattan är borta tas försiktigt gammal intorkad fästmassa bort.

3

När allt smuts och damm är borta mättas platta och underlag med en våt svamp. Det görs för att vattnet inte ska dras ut ur fästmassan.

4

Stryk ett rejält lager häftmassa på både trappa och platta och dra därefter av det med en tandspackel innan du lägger plattan. Skölj av överflödig fästmassa med en fuktig svamp. Det är viktigt att du får bort häftmassa i fogarna runt plattan, så att det finns plats för fogmassa senare. Låt fästmassan torka i minst 24 timmar.

5

Fogmassa för användning utomhus är lite grövre och därmed fastare. Fogmassan arbetas ordentligt ner i fogarna med en putsbräda med hårt gummi på undersidan.

6

Skölj bort överflödig fogmassa med en svamp. Se till att svampen inte är plaskblöt, då är risken att du löser upp fogen. Efter ett dygn torkas fogrester bort med en ren bomullstrasa.

Video

Lösa plattor på trappan

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kakel och klinker