Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så använder du silikonfogmassa

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Silikonfogmassa fäster på i stort sett alla ytor. Den härdade fogen är stark, vattentät och elastisk. Och ytan är lätt att underhålla och rengöra. Det gör den perfekt för husets fuktiga utrymmen.

Silikon: Så använder du silikonfog

VAD ANVÄNDS SILIKONFOG TILL?

Silikon til våtrum

SILIKON TIL VÅTRUM
Silikonfogen tål att vara konstant utsatt för vatten och är därför det perfekta valet när det gäller tätning av rörelsefogar i tvättstugor eller badrum.

SILIKON TIL DISKHO OCH BÄNKSKIVA

SILIKON TIL DISKHO OCH BÄNKSKIVA
I köket och tvättstugan behövs vattentäta fogar mellan bänkskiva och vägg. Även vid diskhon brukar det vara en god idé att försegla sågsnittet med silikon.

SILIKON TIL TÄTNING UTOMHUS

SILIKON TIL TÄTNING UTOMHUS
Silikonfog används till tätning av utomhusfogar som ska klara av stora rörelser och mycket vatten, som vid fönster och dörrar.

HUR ANVÄNDS SILIKON?

För det första ska du se till att området du ska foga är helt rent och fritt från fett. Aceton är bra för avfettning, men kom ihåg att vädra ordentligt.

När du är redo att foga skär du av spetsen på patronen med ett diagonalt snitt. Öppningen ska kunna fylla hela fogen.

HUR ANVÄNDS SILIKON?

Fyll upp fogen HELT med fogmassa. För att du ska kunna arbeta i en enda rörelse, vilket är det bästa, får det inte vara något glapp i sidorna eller i fogen. Tryck in fogmassan ordentligt med en fogpinne.

Det är viktigt att fogmassan fäster – även i botten.

HUR ANVÄNDS SILIKON?

Till sist ska silikonfogen jämnas till. Med gott handlag kan det göras med en fogpinne, men en silikonspackel fungerar också bra.

VIKTIGT OM SILIKON

Använd inte silikonborttagning när du avlägsnar den gamla fogen. Det löser upp silikonet – även det nya. Sitter det kvar lite rester av den gamla fogen, och de sitter fast ordentligt, så låt det vara kvar.

SPECIELLT MED SILIKON

Silikonfogar kan inte målas. En av den härdade fogens stora styrkor är att ingenting fäster på den. Det gäller dessvärre även färg. Så om du inte kan hitta silikon i en färg som passar kan du ofta ersätta silikonet med en övermålningsbar fogmassa – dock aldrig i våtrum.

VARIANTER AV SILIKON

VARIANTER AV SILIKON

SANITETSSILIKON Denna typ kallas ofta för våtrumssilikon och används som på ställen som är utsatta för vatten – i badrum, kök och tvättstuga. Den innehåller även medel som skyddar mot mögel och annan svamp.

BYGGSILIKON Används både utomhus och inomhus till fogar som ska klara stora rörelser (upp till 25 procent). Särskilt till dörrar och fönster och som alternativ till byggfogmassa vid tätning utomhus.

GLASSILIKON Fogmassa till limning och tätning av akvarier, glasblock, silikontätningslister, drivhus och till toppförslutning av termorutor. Olämplig Som rörelsefog i våtrum på grund av dess syreinnehåll.

SILIKONFOG: FÄRGVAL

Tidigare fanns det inte många färger att välja mellan, men i dag har du massor av möjligheter. I stort sett alla fogmassetillverkare har silikonfog i många olika nyanser av vit, beige och grå.

Några producenter har dessutom ett brett urval av väldigt bjärta färger. Oftast kan du få silikonfog och cementbaserad fogmassa i samma färg, så att det hela matchar snyggt.

VERKTYG TILL FOGNING MED SILIKON

I princip kan du klara dig med en mattkniv för att skära av patronspetsen, en fogpistol att foga med och ett finger att jämna till fogen med. Då kan du lätt få till en tät fog, men det finns en risk att den inte blir särskilt snygg. Snygga fogar kräver bra verktyg, och lyckligtvis behöver bra verktyg inte alltid vara dyra.

LÄS OCKSÅ: Det här behöver du veta om fogpistolen

SILIKONFOG: VERKTYG

Silikon: Specialtejp till fogning

Specialtejp, t.ex. CornerTape, hjälper dig täcka av så att fogen hamnar precis där den ska. Målartejp är ett alternativ.

Silikon: Glittervätska till fogning

Använd glittervätska i stället för tvål, så kan du fylla på med fogmassa efter att fogen är jämnad. Ny fogmassa fäster inte ovanpå tvål.

Silikon: Fogpinne till fogning

En fogpinne är bra att pressa ned massan i skarven med. Finns i olika bredder.

Silikon: Spacklar av silikongummi till fogning

Spacklar av silikongummi gör det enkelt att fixa snygga, jämna ytor. Finns med flera olika profiler.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka