Silikon: Så använder du silikonfog

HUR ANVÄNDS SILIKON?

För det första ska du se till att området du ska foga är helt rent och fritt från fett. Aceton är bra för avfettning, men kom ihåg att vädra ordentligt.

När du är redo att foga skär du av spetsen på patronen med ett diagonalt snitt. Öppningen ska kunna fylla hela fogen.

HUR ANVÄNDS SILIKON?

Fyll upp fogen HELT med fogmassa. För att du ska kunna arbeta i en enda rörelse, vilket är det bästa, får det inte vara något glapp i sidorna eller i fogen. Tryck in fogmassan ordentligt med en fogpinne.

Det är viktigt att fogmassan fäster – även i botten.

HUR ANVÄNDS SILIKON?

Till sist ska silikonfogen jämnas till. Med gott handlag kan det göras med en fogpinne, men en silikonspackel fungerar också bra.

VIKTIGT OM SILIKON

Använd inte silikonborttagning när du avlägsnar den gamla fogen. Det löser upp silikonet – även det nya. Sitter det kvar lite rester av den gamla fogen, och de sitter fast ordentligt, så låt det vara kvar.

SPECIELLT MED SILIKON

Silikonfogar kan inte målas. En av den härdade fogens stora styrkor är att ingenting fäster på den. Det gäller dessvärre även färg. Så om du inte kan hitta silikon i en färg som passar kan du ofta ersätta silikonet med en övermålningsbar fogmassa – dock aldrig i våtrum.

VARIANTER AV SILIKON

VARIANTER AV SILIKON

SANITETSSILIKON Denna typ kallas ofta för våtrumssilikon och används som på ställen som är utsatta för vatten – i badrum, kök och tvättstuga. Den innehåller även medel som skyddar mot mögel och annan svamp.

BYGGSILIKON Används både utomhus och inomhus till fogar som ska klara stora rörelser (upp till 25 procent). Särskilt till dörrar och fönster och som alternativ till byggfogmassa vid tätning utomhus.

GLASSILIKON Fogmassa till limning och tätning av akvarier, glasblock, silikontätningslister, drivhus och till toppförslutning av termorutor. Olämplig Som rörelsefog i våtrum på grund av dess syreinnehåll.

SILIKONFOG: FÄRGVAL

Tidigare fanns det inte många färger att välja mellan, men i dag har du massor av möjligheter. I stort sett alla fogmassetillverkare har silikonfog i många olika nyanser av vit, beige och grå.

Några producenter har dessutom ett brett urval av väldigt bjärta färger. Oftast kan du få silikonfog och cementbaserad fogmassa i samma färg, så att det hela matchar snyggt.

VERKTYG TILL FOGNING MED SILIKON

I princip kan du klara dig med en mattkniv för att skära av patronspetsen, en fogpistol att foga med och ett finger att jämna till fogen med. Då kan du lätt få till en tät fog, men det finns en risk att den inte blir särskilt snygg. Snygga fogar kräver bra verktyg, och lyckligtvis behöver bra verktyg inte alltid vara dyra.

LÄS OCKSÅ: Det här behöver du veta om fogpistolen