Nio magiska material

En del material gör bara livet mycket lättare. Antingen för att de kan någor som andra material inte kan. Eller för att de kan samma sak – fast mycket snabbare. Här presenterar vi unika material som absolut underlättar livet.

1. FISCHERS UX-PLUG

Vad består väggen av? Det behöver du överhuvud taget inte bekymra dig om ifall du använder Fischers universalplugg UX.

Den kan användas i alla slags väggar. I tegel och betong utvidgar den sig på ett sätt. I lättbetong utvidgar den sig på ett annat sätt. Och skulle det finnas ett hålrum bakom väggen snor den ihop sig som en gipsplugg. Det är ren ingenjörskonst!

2. KEMISK METALL OCH TRÄ

I tuben eller burken är det ungefär lika mjukt som modellera. När det har blandats och smörjts på blir det hårt som stål eller sten. Och det går fort!

Därför bör du alltid ha kemisk metall eller kemiskt trä stående på en hylla. Då kan du enkelt laga ett hål och snabbt komma vidare.

Kemiskt trä används först och främst på trä. Efter endast 15 minuter kan du slipa och skruva i materialet. Kemisk metall fäster på nästan alla material, även ett betonggolv. Efter en timme blir det hårt som stål.

3. VULKANISERANDE TEJP

Det är rent hokus pokus: en tejp utan lim på ena sida. Men när du drar ut den så börjar vulkaniseringen – tejpen drar ihop sig och nästan smälter ihop.

Det kan vara bra att veta om det går hål på trädgårdsslangen eller ännu värre: ett rör i huset. Då kan du lappa med den vulkaniserande tejpen tills rörmokaren har tid att komma på besök för att byta ut röret.

4. KOPPARFETT

Kopparfett smörjer och motverkar rost. Men den allra viktigaste egenskapen är att det tål hög värme utan att smälta.

Därför är kopparfett det enda du ska smörja bromsarna med på bilen (och andra fordon). Alla andra fett kommer att smälta när bromsarna blir varma och fettet kommer att rinna bort till delar som du absolut inte önskar smorda, nämligen bromsskivorna.

5. FOGSKUM

Snickaren får nervösa ryckningar i t.ex. ögat om det inte finns minst en burk fogskum kvar i hans bil.

Fogskum används till att snabbt och enkelt täta hål och springor som annars skulle kräva snillrika lösningar – t.ex. en lång springa mellan golv och vägg eller yttervägg.

När skummet lämnar burken sväller det ordenligt och torkar ganska snabbt –och sedan är det tätt. Det enda problemet med fogskum är att det bryts ner av solljus, så det gäller att komma ihåg att ytan måste målas.

6. FÄRGBORTTAGNINGSMEDEL

Om du ska ta bort färg eller lack ska du använd ett färgborttagningsmedel som får lacken eller färgen att bubbla och då blir det mycket enklare att få bort den.

Alla färgborttagningsmedel kan användas på alkydfärger och några av produkterna kan också användas på vattenspädbara färger och lacker.

När medlet har lagts på kan du täcka det och föremålet med plastfolie och låta medlet verka i cirka ett dygn. Då blir det extra effektivt.

7. METALLFÄRG

Ska du måla på metall är det Hammerite du ska använda. Du behöver inte grunda utan bara måla på, även om ytan är lite rostig.

Rosten ska först ha en omgång med en metallborste så det mesta försvinner. Därefter kan du måla. Förr skulle man pensla på Hammerite. Nu finns färgen också på sprayburk. Det kan knappast bli enklare än så!

8. AKRYLFOGMASSA

Sitter inte panelerna dikt an mot väggen? Är det luft i skarven mellan två trästycken?

Ta då fogpistolen och använd dig av alla snickares bäste vän: nämligen akrylfogmassa. Den kan dölja de flesta misspassningar och ojämnheter.

När den har stelnat kan du också måla över den. Även om fogen är elastisk fäster färgen.

9. BLÅ LIP KAKELFIX

Blå LIP är brukets svar på snabblim. Det fäster på allt, inne och ute, och det torkar blixtsnabbt så du måste komma ihåg att tvätta av dina verktyg.

Blå LIP fäster inte bara på kakel och klinker. Du kan även limma fast kantstenar med det och låga murar. Det blir hårt som granit efter härdning så misstag kommer att synas.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material