Det finns många olika sorters isolering, som med sin goda isoleringsförmåga kan hjälpa dig att bevara värmen i bostaden och spara på energiförbrukningen. Här kan du läsa om de fem vanligaste isoleringsmaterialen, var du kan använda dem, samt deras för- och nackdelar.

MINERALULL

Material: Smält sten eller glas som spunnits till trådar och limmats ihop med fenolformaldehyd. Form:Skivor, rullar, rörskålar och granulat. Används: Nästan överallt. Fördelar: Hög isoleringsförmåga. Kan lätt skäras till. Nackdelar: Du måste bära handskar och ansiktsmask när du isolerar. Kan inte avge fukt, framför allt inte bakom en fuktspärr. Klassat som farligt avfall.

POLYSTYREN/CELLPLAST

Material: Expanderad polystyren (t.ex. frigolit). Består av 2 % fast material gjort av råolja, resten är luft. Form: Skivor och granulat. Används: I skalmurar, på mark, runt källare och liknande. Fördelar: Låg vikt ger enkel hantering. Suger ej vatten. Nackdelar: Brandfarligt (smälter vid 120 grader). Kan inte brytas ner i naturen (återanvänds dock i plastindustrin). Går det hål i skalmuren ramlar granulatet ut.

CELLULOSAISOLERING

Material: Återanvänt tidningspapper som har behandlats med brandhämmande medel, främst borsalt. Form: Granulat. Används: Väggar, vind och våningsbjälklag. Fördelar: Hygroskopiskt (suger/avger fukt). Nackdelar: Isolering av väggar kräver hjälp av yrkesfolk.

TRÄFIBER

Material: Barrträdsfibrer som bakats ihop med nedbrytbar polyetylen (PE) till skivor. Form: Skivor och granulat (granulat innehåller inte PE). Används: Nästan överallt, dock ej som markisolering. Fördelar: Bryts ner till 100 % i naturen. Tillåter huset att andas. Granulatet packar sig lätt. Nackdelar: Ännu inte lämpligt i skalmurar eller på ytterväggar i murade hus.

PERLIT

Material: Vulkaniskt material som värms upp tills det poppar som popcorn (fast i riskornsstorlek). Form: Pyttesmå korn. Används:I skalmurar. Fördelar: Kan inte brinna, sjunker inte och angrips inte av fukt. Lätt att hantera. Nackdelar: Energikrävande tillverkning. Kan försvinna genom hål och springor.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Kontrollera din isolering innan det är för sent!

Är du helt säker på att du har full kontroll på din isolering? Annars kan det få stora konsekvenser – och det är inte bara för värmeräkningens skull.

Är ditt hus inte korrekt isolerat kan du få stora problem med fukt och mögel. Och det finns dessvärre många exempel på felaktig efterisolering. Det kan medföra fuktskador på huset och bli dyrt att få ordning på. I värsta fall kan det dessutom vara hälsovådligt för dig och din familj.

Kontrollera din isolering med en inspektionskamera

Isoleringen sitter ofta på utrymmen som är svåra att komma åt – exempelvis i väggen eller krypgrunden. Därför vill vi rekommendera att du använder en inspektionskamera, så att du kan komma år. Du kommer med blotta ögat kunna se om det är fukt eller mögel på din isolering. Du kan även kontrollera att isoleringen sitter korrekt, och att det inte saknas vindpapp – stenull räcker inte.

Just nu får du en inspektionskamera tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv.

Ja, tack: Visa mig den nya inspektionskameran från Tech-Pro!

VIDEO: Här kan du se inspektionskameran i arbete: