Gjut en bänkskiva av terrazzo

När du själv gjuter en bänkskiva av terrazzo har du möjlighet att sätta din egen personliga prägel på skivan, så att den ser ut precis som du vill.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3-4 veckor
Pris
6.000 kronor

Intro

Den här terrazzon innehåller både marmor, dekorstenar, musselskal och en nypa ockra färgpulver. Det behövde experimenteras lite för att få fram den rätta stenblandningen, men det har det varit värt. För familjen har fått en unik köksbänkskiva.

Instruktion

01
Gjutformen 10 Steg

Terrazzobänkskivan ska gjutas i en form av formplywood. Skivan fästs vid ett underrede av reglar, så att du gjuter bänkskivan på ett stadigt och stabilt fundament. Det säkerställer att bänkskivan blir helt plan.

Om du ska ha spishäll, vask och vattenkran i bänkskivan, måste du se till så att det finns hål för det. De skapas genom att fästa frigolitskivor, så att dessa ställen hålls fria från terrazzo-blandningen.

Var noggrann vid mätning och kom ihåg att det försvinner 1 mm från alla kanter när bänkskivan slutligen slipas.

1

Gör ett underrede som gjutformen kan byggas på. Det görs av 45 x 95 mm- reglar - som en ram med två reglar på längden i mitten. Underredet placeras på två kraftiga bockar, så att du får ett stabilt underlag.

2

Fäst en botten av formplywood ovanpå underredet. Plywoodskivan sågas till så att den passar till ramen.

3

Skruva fast kantlister så att gjutformen sätts igen på sidorna. Kantlisternas höjd motsvarar bänkskivans tjocklek, här 3 cm. Listerna fästs med 4 x 45 mm-skruv som förborras med försänkning.

4

Mät upp för spishällen. Här ska den vara nedsänkt, så att den ligger i höjd med bänkskivan. Därför ska vi gjuta en kant som den kan ligga på. Det gör vi med en bit plywood som är lite större än frigolitskivan.

5

Fäst frigolitskivorna, även för vasken, där det inte ska vara någon kant utan bara ett hål. Det är viktigt att du mäter exakt, och kom ihåg att formens botten blir uppsidan när den är färdig.

6

Frigolit fästs med en bricka under skruvarna så att du kan spänna fast skivorna bättre utan att de går sönder. Se till att frigoliten är format så exakt som möjligt, t ex med rundade hörn till en vask.

7

Sätt maskeringstejp över alla skruvar så att de inte fylls med cement. Det underlättar när du ska ta bort kantlisterna och frigöra bänkskivan från gjutformen.

8

Bänkskivan armeras med armeringsnät. Det kapas så att det blir 2,5 cm avstånd ut till kanten och runt om plywood- och frigolitskivorna. Kolla så att det passar i formen innan du sätter igång att gjuta.

9

Kom ihåg att göra hål för kranar med frigolit, om de som här ska placeras separat i bänkskivan. Annars finns det också vaskar där kranen är inbyggd i vaskens bakkant, så att du inte behöver göra alltför många hål i bänkskivan.

10

Gjutformen smörjs med matolja innan du sätter i gång att hälla din terrazzoblandning i gjutformen. Oljan gör så att bänkskivan lättare släpper från gjutformen när du ska ta bort den.

02
Gjutblandningen 4 Steg

Så här gör du: En bänkskiva av terrazzo består av olika stenar som blandas med cement och vatten till en slät massa som fördelas i gjutformen. Till en skiva på 1 x 2,7 m har här använts:

40 kg vit cement
4 ml färgpulver (ockra)
50 g plastfiber för armering
80 kg marmorsten
50 g musselskal
100 g dekorsten
Ca. 16 liter vatten

Plastfiberna tillsätts till sist. De motverkar krympsprickor i bänkskivan.

1

Välj ut de stenar som du vill ha i din terrazzoblandning. Det kan vara alla möjliga sorters sten. I den här blandningen har vi valt marmorsten, dekorsten och kristaller.

2

Musselskal kan också användas - det gäller alla sorters skal.

3

Sten och skal krossas till mindre bitar för att uppnå den rätta effekten. Om du lägger sten och skal i en plastbalja och krossar dem där har du kontroll på dem. Använd en hammare, och kom ihåg skyddsglasögon!

4

Alla ingredienser blandas i en stor hink med omrörare på en borrmaskin. Vatten fylls på enligt “receptet” och blandningen blandas ordentligt till en slät och len massa.

03
Gjut bänkskivan 10 Steg

När du ska gjuta bänkskivan ska du först bara fylla formen till hälften. Sedan lägger du armeringsnätet på plats i formen, så att det ligger mitt i bänkskivan.

Därefter fyller du formen ända upp till kanten. Det är viktigt att blandningen trycks ut i formen så bra det går. Det gäller nämligen att undvika luftbubblor - det försvagar bänkskivan. För säkerhets skull bör du därför vibrera gjutformen noggrant innan du täcker över den och låter den stå och torka ett par veckor, tills skivan har härdat.

1

Större stenar och skal läggs ut i gjutformen innan gjutmassan hälls ner i formen. De här stenarna och skalen syns extra tydligt när skivan vänds så att undersidan nu blir den synliga ovansidan sedan.

2

Fyll formens botten med blandningen. Här läggs bruket upp försiktigt med en murslev så att utlagda stenar och skal någorlunda ligger kvar på sin avsedda plats. Fyll bara formen till hälften.

3

Lägg armeringsnätet i gjutformen, så att det hamnar mitt i bänkskivan. Här är den 3 cm tjock, så armeringen ska läggas på när du har fyllt formen till hälften och fördelat gjutmassan så jämnt som möjligt.

4

Fyll gjutformen ända upp till kanten, så att det också finns 1,5 cm bruk på den andra sidan om armeringsnätet. Tryck ner blandningen ordentligt i formen, så att du slipper luftbubblor.

5

Terrazzoblandningen vibreras genom att sätta en slagborrmaskin mot gjutformen, både på sidorna och på formens undersida. Det ska helst få bort alla luftbubblor så att du slipper små hål i bänkskivan.

6

Täck över gjutformen med plast och låt det stå så i ca 3 veckor. Det är viktigt att bänkskivan har härdat innan du tar ut den ur formen.

7

Kolla om bänkskivans baksida är slät. Skulle det finnas några små ojämnheter är det smart att slipa nu, innan bänkskivan vänds runt. Ta också bort frigolitskivorna för vask och spishäll.

8

Sätt skivbitar på tvären över bänkskivan och fäst tillfälligt i kantlisterna. De ger stöd åt bänkskivan när den lyfts ut ur formen och vänds runt.

9

Kantlisterna skruvas av och skivan av formplywood lyfts bort när bänkskivan har vänts runt. Den ligger nu på de fyra skivbitarna som du placerade på skivan innan du vände på den. Se till att ha gott om medhjälpare när skivan ska vändas runt.

10

De sista resterna av plywoodskivan tas bort. Om det kärvar kan du först skära loss skivan med en hobbykniv runt kanten.

04
Slipning & montering 5 Steg

Slipningen är det magiska ögonblick när de olika stenarna i terrazzon tydligt träder fram. De förhållandevis hårda stenarna slipas med diamant-slipskivor i tre olika storlekar, först grovkornigt, sedan mellanfint och till sist ultrafint, tills ytan är slät och len.

Terrazzoskivan ska tåla t ex rödvins- och rödbetsfläckar. Därför bör du gnida bänkskivan med impregneringsvätska innan du börjar använda den.

1

Bänkskivan våtslipas med vinkelslip och diamantslipskivor med tre olika grovlekar. Börja med den grövsta, därefter den mellersta och slutligen den finaste - då får du en slät och len yta. Vatten hälls på kontinuerligt medan du slipar.

2

Kanterna slipas med slipkloss och så med diamantslipskiva på excenterslipen. Även här används tre olika grovlekar, från grov till fin, för att få en läcker yta.

3

Bänkskivan spacklas med en ren cementblandning. Det är svårt att undvika lufthål och de syns ofta efter slipning. Därefter finslipas skivan och dammet tas bort.

4

Gnid in bänkskivan med impregneringsvätska. Det gör den tåligare mot fläckar. Överflödig vätska tas bort med en torr trasa.

5

Bänkskivan läggs upp på köksskåpen på ett helt jämnt underlag. Spishäll, vask och vattenkran sätts på plats, och när den är på plats behöver skivan inte fästas något mer eftersom den är så tung.

05
Blanda din egen terrazzo 7 Steg

Det är kul och fascinerande att gjuta sin egen terrazzo. Alternativen för att blanda olika stensorter och färger är närmast oändliga, så du kan verkligen sätta din personliga prägel på projektet. Prova dig fram tills du hittar den helt rätta kombinationen för dig!

RECEPT 1
■ 2 delar marmorsten, 5-8 mm: 50 delar Carrara, grå/vit 50 delar Vit Verona, vit/rosa 10 delar Gul Mori, ockra 5 delar Alper, mörkgrön
■ 1 del vit cement
■ 1 ml färgpulver (ockra) per kg vit cement
■ Musselskal
■ Kristaller

RECEPT 2
■ 2 delar marmorsten: 50 delar Gul Mori, ockra, 5-8 mm 25 delar Vit Verona, vit/rosa, 5-8 mm 25 delar Carrara, grå/vit, 1,5-3 mm 10 delar Carrara, grå/vit, 5-8 mm 5 delar Röd Verona, rödbrun, 5-8 mm 5 delar Alper, mörkgrön, 5-8 mm
■ 1 del vit cement
■ 1 ml färgpulver (ockra)
per kg vit cement

RECEPT 3
■ 2 delar marmorsten, 5-8 mm: 50 delar Gul Mori, ockra 50 delar Carrara, grå/vit 10 delar Vit Verona, vit/rosa 5 delar Röd Verona, rödbrun 5 delar Alper, mörkgrön
■ 1 del vit cement
■ 1 ml färgpulver (ockra) per kg vit cement

Så här gör du

Alla slags stenar och musselskal kan användas när du själv gör en gjutblandning till terrazzo. Gör ett par provblandningar så att du kan se vad du tycker bäst om. Stenar och slipmaterial till ditt projekt kan köpas på olika sajter på nätet.

Större stenar slås i bitar med en hammare. Bäst blir resultatet med stenar i olika storlekar. Vissa stenar kan vara upp till 20 mm, men annars ligger de omkring max 10 mm. Kom ihåg skyddsglasögon!

Alla ingredienser görs klara. Beräkna hur mycket du behöver av varje till den mängd gjutmassa som du behöver till ditt projekt och väg upp det.

Blanda alla torra ingredienser. Det görs enklast i en stor hink. Då får du en tillräckligt stor mängd att blanda och arbeta med. Kom ihåg armeringsfiber om terrazzon ska bli extra stark, t ex en bänk- eller bordsskiva.

Tillsätt vatten och blanda ihop massan med omrörare på borrmaskinen. Massan ska vara slät och len, men så att den fortfarande går att arbeta med och t ex går att trycka ner i en gjutform utan att rinna.

Material

 • Terrazzoblandning för gjutning
 • 45 x 95 mm-reglar
 • 18 mm-formplywood
 • Trälister till kanter
 • Armeringsnät, 6 mm
 • Frigolitskivor
 • Skruv, 4 x 45 mm
 • Metallskivor

Specialverktyg

 • Murslev
 • Omrörare till borrmaskin

Tidsförbrukning

3-4 veckor inklusive torktid.

Pris

Ca 6.000 kronor

Svårighetsgrad

Det krävs tålamod att göra sin egen terrazzoblandning och noggrannhet att gjuta den och slipa ytan slät och snygg.

Led bort vattnet från ändträet

VINKELSLIP

Kapar metall, kakel och klinker

SKRUVDRAGARE

När du ska borra, skruva, slipa och polera

Betong utan luftbubblor

Tips & Tricks

Gör en provgjutning

En köksbänkskiva har en central plats i ditt hem och du kommer titta på och använda den varje dag. Därför är det logiskt att bänkskivan ser ut precis så som du vill. Det är en bra investering att prova sig fram med olika stenblandninger och eventuellt även färgpulver, så att du kan se hur sten och färg ser ut tillsammans. Först när de små proven tagits ut ur formen och härdat kan du verkligen se hur en blandning blir och fatta ditt beslut.

Terrazzo är en blandning av olika stenmaterial som du kan sätta din egen personliga prägel på. Stenarna här är marmor, dekorsten, kristaller och musselskal.

Gör ett par minigjutformar där du kan gjuta olika blandningar. Då kan du se hur olika stenar och färger fungerar tillsammans och ta reda på vad du tycker om bäst.

Provblandningarna av sten blandas med vit cement och vatten. Här experimenterar vi också med att tillsätta lite färgpulver av ockra.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Material