1 Allergivänlig färg
Om du lider av allergi eller om du vill ha en färg som gagnar din hälsa och är så miljövänlig som möjligt, så finns det en som uppfyller dina krav. Färgen är i stort sett luktfri både när den läggs på och när den har härdat och den innehåller så få hälsovådliga ämnen som möjligt.
Färgen har svanenmärkts och är godkänd av Eurofins Indoor Air Comfort Gold och tillgodoser kraven i VOC-emissioner. Det innebär att färgen har ett mycket lågt innehåll av ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner. Färgen används som vanlig väggfärg inomhus men avger vid torkning endast få ämnen vilket gör den i stort sett luktfri och bättre än "vanliga" väggfärger. Färgen finns i flera kulörer.
2 Fasadfärg mot smuts
Om du väljer en fasadfärg baserad på nanoteknologi kan du få fram en yta som inte blir så smutsig för den suger inte till sig smuts. Inte nog med det - ytan blir nästan självrensande eftersom smuts och beläggningar sköljs bort av regn. Nanoteknologi är en vetenskap som vi kommer att höra mycket mera om. Den gör det nämligen möjligt att flyt-ta och blanda atomer och molekyler. Det kan man utnyttja vid utveckling av nya produkter, exempelvis denna färg. När den har strukits på får smuts och andra partiklar svårt att fastna på ytan. När det sedan regnar sköljs ytan ren vilket gör den självrensande. Färgen är gjord för tegel, puts, betong och lättbetong.
3 Fasadfärg för kyla
Nästan alla färger kräver en viss lägsta temperatur för att resultatet ska bli bra. Men det finns också färger som kan användas utomhus ner till nollstrecket.
Om det står på färgburken att det bör vara minst 10–12 grader varmt för att färgen ska kunna användas, så tvingas du låta penseln ligga en stor del av året. Men som tur är utvecklas det hela tiden nya färger och några av dem förlänger målarsäsongen utomhus med flera månader. Dessa färger kan nämligen användas även när temperaturen närmar sig fryspunkten utan att det påverkar resultatet. Så länge det är plusgrader så fäster färgen och torkar som den ska. En fasadfärg kan dessutom täppa igen småsprickor och den lämnar en diffusionsöppen yta efter sig så att fukt från bostaden kan tränga ut. Färgen är också behandlad för att det inte ska växa mögel på den härdade ytan.
Den nya fasadfärgen kan användas på de flesta underlag av betong, puts, lättbetong och tidigare målade ytor.
4 Matt färg som tål att tvättas
Vi har i många år varit vana vid att använda blank färg till väggar som ska kunna tåla att torkas av med fuktig trasa. Men det behövs inte längre. I dag kan du få matt färg som tål att tvättas utan att ytan blir ful.
Du kan med andra ord måla väggarna i t.ex. trappan, hallen och köket matta, trots att det är väggar som mycket lätt blir smutsiga och därför behöver torkas rena. Då kan du slippa reflexer från väggarna. Färgen är en inomhusfärg och finns i flera kulörer.
5 Klotterborttagare får väggen fin
Moderna färgborttagningsmedel löser upp klotter och kladd på fasaden och efter en behandling får fasaden en skyddande hinna mot nya angrepp.
Det är inte längre nödvändigt att måla om hela fasaden bara för att fräcka "målare" klottrat ner den eller målat något motiv. Det finns en mängd olika klotterborttagare och färgborttagningsmedel som löser upp de färger som använts utan att skada underlaget.
Medlen kan användas på trä, puts, betong, tegel, glas och olika metaller. Flera medel ger dessutom fasaden en skyddande hinna.
7 Magnetisk färg
Du kan skapa en magnetisk anslagstavla med denna färg.
Ytan ska dock målas två-tre gånger för att den magnetiska effekten ska komma fram. Om du vill att anslagstavlan ska vara "osynlig" målar du över den med vanlig väggfärg. Färgen kan användas på t.ex. filt, väv, puts, gips, betong, tapet, träskivor etc.
8 Sprayfärg ger reflexer
Med reflexfärg är det lätt att få vad som helst att synas tydligt i mörker. Ja, till och med hunden.
Förr använde man reflexer för att få trafikskyltar, cyklar, bilar och liknande att synas tydligt i mörker. I dag kan du köpa reflexspray så att du själv kan måla det som du vill ska synas. Det kan ju vara smart med reflexer på barnvagnen, cykeln, grindstolparna och annat som annars är svårt att se. Dessa föremål målas med en permanentfärg och den kan användas på trä, metall, betong, sten, glas etc.
Om du joggar på vinterkvällarna eller luftar jycken när det är mörkt och vill synas tydligt kan du använda en annan färg. Den sprayas på kläderna eller skorna och slits automatiskt bort efter cirka 14 dagar. Det finns också t.ex. en specialfärg för djur. Spraya direkt på hundens, hästens eller kattens päls. Färgen slits eller sköljs bort efter 14 dagar precis som den som används till kläder.
9 Rostskyddsfärg
Vill du stoppa ett rostangrepp på staketet eller skydda det mot nya angrepp, så kan du använda denna färg.
Den kan användas på järn och andra metaller både inomhus och utomhus. Om du målar en yta som redan är rostig är det viktigt att du först får bort all lös rost. Det görs lättast med en stålborste och därefter avfettas ytan innan du målar. Då fäster färgen. Så snart ytan har borstats och rengjorts så kan du måla, även om ytan fortfarande är rostig. Färgen stoppar angreppet och ger en stark yta som tål lättare slag och stötar. Den målade ytan påminner om emalj och är både vatten- och smutsavvisande. Specialfärgen finns i flera kulörer.