Få koll på metallfärgen

Få svaret på när, hur och inte minst vilken sorts metallfärg du ska använda till dina projekt.

Även kaminen kan få nytt liv med ett lager metallfärg.

Även kaminen kan få nytt liv med ett lager metallfärg.

Oavsett om du väljer en vattenbaserad metallfärg eller en lösningsmedelsbaserad, uppnås ett snyggt och slitstarkt resultat med rätt förbehandling. Gemensamt för de två varianterna är att det lönar sig att undvika de billigaste sorterna.

Vad används metallfärg till?

BYGGNADSDETALJER

Staket, grindar, trappräcken, gångjärn och så vidare ska med jämna mellanrum strykas med ett lager skyddande metallfärg för att förhindra att de rostar.

TRÄDGÅRDSMÖBLER

Bord och stolar med metalldelar som står utomhus har extremt lång livslängd, om de då och då stryks med ett lager rostskyddsfärg.

INREDNING

Inomhus kan metallfärg användas för att ge nytt liv åt t ex en sliten köksbordslampa. Ska ytan bli perfekt uppnås bäst resultat med sprayfärg.

Hur används metallfärg?

Om ytan inte måste vara helt slät och blank, går det snabbt att måla metall med en pensel. En rejäl nedslipning, två lager grund och två lager täckfärg ger ett perfekt resultat som håller länge.

Element, lampor m m som ska få en helt blank yta, målas bäst med sprayburk. Eventuellt rosthämmande grund (på saker utomhus) slipas helt jämnt efter det strukits på och innan det sprayas.

Burken hålls 25-30 cm från det som ska målas och flyttas lugnt från sida till sida och upp och ner. Det ska påföras färg i väldigt tunna lager, så att det inte rinner, och det ska målas flera gånger för att få ett snyggt resultat. Det som inte ska målas ska täckas över noggrant.

Olika slags metallfärg

ALKYDOLJEFÄRG

Färgen är halvmatt och grafitgrå. Perfekt för renovering av detaljer och beslag på gamla byggnader. Innehåller kristalliserad grafit, vilket gör ytan väldigt slitstark och nästan emaljartad. Säljs i Danmark.

ALKYDBASERAD METALLFÄRG

Används inom- och utomhus, eftersom ytan blir väldigt hård och väderbeständig. Ytan ska vara rengjord och först ha strukits med två lager metallgrund. Påförs i två lager och kan blandas i ljusa nyanser.

HAMMERITE

Kan målas direkt på en rostig yta utan att rengöra ner till ren metall och utan att grunda. Finns på burk och sprayburk och innehåller lösningsmedel, så ventilationen ska vara bra under arbetet.

ELEMENTFÄRG PÅ SPRAYBURK

Det enkla sättet att måla element är med en sprayburk. Det finns i flera olika färger och ger en dammtorr yta efter 10 minuter. Räkna med en burk per kvadratmeter.

ELEMENTFÄRG - AKRYLBASERAD

Lämplig för värmerör och element, som efter rengöring har strukits med två lager metallprimer. Färgen påförs i två förhållandevis tjocka lager, så att färgen kan gå ihop.

ELDFAST FÄRG TILL BL A GJUTJÄRN

Ska kaminen eller detaljer på bilen målas, finns det en eldfast metallfärg. Den här sorten tål upp till 1.100 grader. För att få full härdning ska materialet värmas upp flera gånger efter målning.

METALLPRIMER - VATTENBASERAD

Grundfärg/primer förhindrar rostbildning. Ytan ska avfettas och slipas matt innan grundfärg påförs, och behandlingen ska göras samma dag som rengöringen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Färg