Skivor av olika slag har de senaste generationerna smugit sig in i våra bostäder. När man jämför en nybyggd villa med de hus av tegel eller trä som byggdes för cirka 100 år sedan, så är skillnaden enorm. I nästan varje rum ser man hur gammaldags och tidskrävande hantverk, som utfördes på stället, har ersatts av skivmaterial, som har tillverkats på fabrik långt från byggplatsen.

Skivorna finns överallt

Sockeln, alltså grunden, runt den moderna villan gjuts fortfarande på plats, så den är väl som den alltid har varit? Nej, för om du knackar på den så avslöjar det ihåliga ljudet att det inte är massiv betong. Du knackar säkert i stället på en fibercementskiva och bakom den finns isolering, och bakom den hittar vi betongen.

Ytterväggen i den nya tegelvillan kan bestå av andra fibercementskivor. De kan du själv sätta upp, och du gör det snabbare än när muraren putsar tegelfasaden – och snabbare än när snickaren spikar upp fasadpanel på stommen av reglar och bjälkar.

Taket på den gamla klassiska tegelvillan är också av tegel. Det är snyggt, hållbart och flexibelt, men smakar det så kostar det. Takskivor av galvaniserad stålplåt har visserligen inte samma charm som tegelpannor, men stålplåt är billig och hållbar. Och det tar endast en dag att lägga hela taket. Underlagstaket är inte alltid av gammaldags råspont. I den nya villan har brädorna ersatts med impregnerade träfiberskivor, som är billigare och som monteras betydligt snabbare.

Inomhus upprepas historien. Förr putsade muraren både väggar och tak och snickaren satte upp otaliga profilerade lister. I dag består väggarna i den moderna villan av gips- eller träskivor. Förr arbetade snickaren länge med att lägga brädgolv, i dag spikas stora spånskivor på golvreglarna. Förr gjöt muraren ett plant underlag för klinkerplattorna, i dag lägger vi dem på underlag av plywood eller fibercementskivor. Förr murades väggarna runt badrummet, i dag monterar vi våtrumsskivor på ett par timmar.

Inredningen är numera också av skivmaterial – framför allt alla kökssnickerier, badrumsmöbler, garderober. Allt är av laminerade spånskivor.