Bygg hela huset av plast

Många förknippar plast med billigt skräp som snabbt går sönder. Men sanningen är att plast har många goda egenskaper, som gör det till ett briljant material – även i gör det själv-världen – och det kan i många fall med fördel ersätta trä, metall, porslin, glas och gips.

Plast - Bygg hela huset av plast

Plast är ett genialt material som t.ex. kan ersätta trä, metall, porslin, glas och gips - utan att det ses med blotta ögat.

Har du tänkt på hur mycket i en bil som faktiskt är tillverkat av plast? Kofångare, lyktornas glas, ratt, däck, instrumentpanel, säten, stötdämpare, bromsklossar och mycket mer är tillverkat av olika sorters plast, även om de flesta av oss nog tänker på bilen som ett transportmedel som nästan uteslutande är gjort av metall.

Eller kolla bara på en alpin skidåkare! Hon är faktiskt utrustad med plast inifrån och ut. Från understället till den vind- och vattentäta fartdräkten till skidor, pjäxor, stavar, skidglasögon och hjälm. Allt detta är tillverkat av olika sorters plast med sina egna, väldigt specifika egenskaper.

Att plast finns nästan överallt beror på att det finns så många olika sorter, och det är möjligt att skräddarsy materialet för ett särskilt ändamål. Det är generellt ett billigt material, som inte väger särskilt mycket och är lätt att bearbeta.

Ersätter trä, metall och glas

Plasten har en given plats i gör det själv-världen, där material som t.ex. trä, metall, porslin, glas och gips med fördel kan ersättas av plast – utan att det märks vid första anblick. En eller flera av plastens goda egenskaper utnyttjas, t.ex. för att göra produkten lättare, för att forma och färga den, göra produkten underhållsfri eller förlänga hållbarheten.

Tål vatten och ombytligt väder

Det är t.ex. perfekt att utnyttja att plast tål vatten och väderomslag när man bygger fönster och plank. Har du fönster eller plank av trä, måste de målas regelbundet för att få en lång livslängd, och det är ett ganska tidskrävande arbete. Men det slipper du helt och hållet om du väljer fönster eller plank av plast, som är underhållsfritt.

I artikeln blir du lite klokare på det geniala materialet, och du kan läsa var och varför du bör använda plast. Du kan bl.a. läsa varför en avloppsstam av plast är så smart, och hur man helt slipper underhåll genom att välja ett staket av plast.

Briljanta egenskaper

De olika råvarorna vid framställning av plast kommer från råolja, som innehåller olika kolväten, och naturgaskondensat. När dessa byggstenar tvingas till att reagera med varandra på kemisk väg bildas långa molekylkedjor, kallade polymerer, vilka ger plasten dess speciella egenskaper. De vanligaste undergrupperna av plast är PVC, polyeten, polyuretan, polypropen, polyamid och polystyren.

Det finns tre huvudgrupper av plast:

  • TERMOPLAST kännetecknas genom att den kan värmas upp så att den smälter, kan formas och kylas ned. Makromolekylerna i termoplast hålls ihop med svaga bindningar. Det är därför den kan smälta. Termoplast används t.ex. til stuckaturer.
  • HÄRDPLAST är uppbyggd av tvärbundna molekyler. Molekylkedjorna är så starkt sammanflätade att de inte kan lösgöras genom uppvärmning. Därför är denna plasttyp mycket hård och stark, och den kan inte smälta efter att den är formad och har härdat. Hærdeplast bruges fx til tagplader.
  • ELASTOMERER har makromolekyler, som är långa och flexibla, och hålls bara samman med spridda, styva knutpunkter. Det gör att materialet blir elastiskt och t.ex. kan klämmas ihop, varpå det kommer att återgå till dess ursprungliga form. Denna plastsort används t.ex. till isolerande rörskålar.

Detaljerad stuckatur är enkel att gjuta i plast

Stuckaturer fiinns i väldigt många olika utformningar - vissa ganska enkla, andra mer avancerade med många detaljer.

Tidigare tillverkades stuckaturer av gips, men idag tillverkas oftast stuckatur av plast, som är lätt att gjuta i många olika mönster och former.

Plast har också den fördelen att det är ett billigt och lätt material, så det är lätt att hantera när det t.ex. ska upp i taket och fästas. Plaststuckatur fästs bara med ett speciellt stuckaturlim.

Den billigaste plaststuckaturen är gjord av polystyren, även kallad frigolit. De lite dyrare varianterna är av polyuretan, som är av bättre kvalitet, med längre hållbarhet. Plaststuckaturer levereras vanligtvis grundade och förmålade, då krävs endast ett lager takfärg när de är uppsatta.

Avloppsstammen som inte korroderar

Tidigare var avloppsstammar oftast av gjutjärn, som både är tungt och med tiden kan korrodera. Idag är många nya stammar av plast, vanligtvis PVC, som är lättare, billigare och har en mycket lång livslängd.

Det går även att renovera gamla, korroderade gjutjärnsstammar med plast, så att de inte måste bytas ut, vilket är både dyrt och besvärligt. Istället kan stammarna coatas invändigt med ett lager plast som sprutas in i rören och gör dem täta igen. Men det ska göras av professionella hantverkare!

Staketet behöver aldrig målas

Det tar lång tid att måla ett trästaket, och du måste göra det regelbundet om det ska hålla länge. Väljer du istället ett staket av plast, slipper du underhåll helt och hållet, och du är garanterad lång hållbarhet. Flera tillverkare har 25 års garanti på sina plaststaket.

Plastaket och -plank finns i många olika modeller, t.ex. detta klassiska staket. Även stolpar och stolphättor finns i plast, vanligtvis i PVC.

Kromat duschmunstycke

Duschmunstycket, som de flesta av oss står under i duschen, är ofta av plast. Ytskiktet är förkromat, så att det liknar metall, men då plast är betydligt billigare och betydligt lättare och enkelt att gjuta i rätt form, finns det många fördelar jämfört med metall. Den låga vikten gör t.ex. att plast inte riskerar att ge dig ett hack i huvudet om det skulle falla ned. Eller att munstycket förstör badkar eller kakelgolv om du skulle råka tappa det.

Priset på ett duschmunstycke reduceras mycket genom att använda plast istället för metall. Transportkostnaderna hålls också nere när man använder plast, då det oftast är vikten som bestämmer hur mycket transporten kostar. Ju lättare en vara är, desto billigare är den att transportera, och ju lägre blir priset.

Ett duschmunstycke är oftast tillverkat av den hårda plasten polykarbonat.

Hållbar färgad diskho

Svarta diskhoar är populära, och de är vanligtvis tillverkade av stenmjöl blandat med plast och färgämnen. Det är väldigt lätt att färga plast genom att bara tillsätta färgämnen i blandingsprocessen. Blandningen av plast och stenmjöl blir mycket hård och motståndskraftig mot t.ex. kemikalier och är därför ett utmärkt material i en diskho, som måste kunna tåla en hel del. Till skillnad från en diskho i porslin håller den även bra mot stötar och slag.

Varma vattenrör med plast

Om du ska isolera vattenrör i källaren t.ex, kan du antingen använda stenull inklädd i folie eller rörskålar av plast. Plast har nämligen även riktigt goda isolerande egenskaper. Rörskålarna är gjorda av polyuretan-skumplast, som är mjukt och flexibelt. Och det är det absolut enklaste och billigaste sättet att isolera rören på.

Plast tål vatten och avvisar kalk

En blandare är vanligtvis tillverkad av förkromad metall - utanpå - men flera av de invändiga delarna tillverkas idag av plast. Plast ersätter i stigande grad metall eftersom plast har en “slät” yta, som bland annat kalk har väldigt svårt att fastna på. Detta till skillnad från t.ex mässing, där kalk lätt fastnar. När de små mikropartiklarna inte fastnar på blandarens invändiga delar innebär det en betydligt längre hållbarhet för blandaren.

Det är också en fördel att ersätta mässing i blandare med plastdelar, eftersom de är billigare, enkla att forma och väger mindre.

Slagtålig plastskiva släpper in ljuset

Plast har den fördelen att det även kan vara transparent. Därför kan det ersätta glas och användas som takskivor, t.ex. till ett vindskydd eller ett växthus, där du annars skulle ha använt glas.

Denna skiva är gjord av 4 mm polykarbonat - en mycket hård och slagtålig plastsort, som gör den väl lämpad som takskiva då den t.ex. klarar belastningen från stora mängder snö, eller om en stor gren skulle falla ned under en storm. Den är glasklar och har ett ljusinsläpp på ca. 90 procent, vilket är ungefär detsamma som härdat glas.

Även om polykarbonat är väldigt starkt, är det förhållandevis lätt. Det är en bra egenskap för en takskiva och ställer heller inte så höga krav på den underliggande konstruktionen - till skillnad från skivor av glas, som är ganska tunga.

Eftersom solljus bryter ned plastmaterial, har plast som används till takskivor ofta uv-skydd på ovansidan.

Plastringar gör dörren knarrfri

Denna slitring är av en nylontyp, med den speciella funktionen att den är självsmörjande. Då slipper du att dörren knarrar när den öppnas och stängs, och du slipper smörja gångjärnen med olja.

Om en dörr ska sitta helt rakt kan det vara nödvändigt att sätta fast en slitring på gångjärnet, så att dörren lyfts en aning. Tidigare fanns endast slitringar av metall. De finns fortfarande, men de finns nu även i plast - som en liten ring, som klämms fast i gångjärnets skarv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material