Plast - Bygg hela huset av plast

Plast är ett genialt material som t.ex. kan ersätta trä, metall, porslin, glas och gips - utan att det ses med blotta ögat.

Har du tänkt på hur mycket i en bil som faktiskt är tillverkat av plast? Kofångare, lyktornas glas, ratt, däck, instrumentpanel, säten, stötdämpare, bromsklossar och mycket mer är tillverkat av olika sorters plast, även om de flesta av oss nog tänker på bilen som ett transportmedel som nästan uteslutande är gjort av metall.

Eller kolla bara på en alpin skidåkare! Hon är faktiskt utrustad med plast inifrån och ut. Från understället till den vind- och vattentäta fartdräkten till skidor, pjäxor, stavar, skidglasögon och hjälm. Allt detta är tillverkat av olika sorters plast med sina egna, väldigt specifika egenskaper.

Att plast finns nästan överallt beror på att det finns så många olika sorter, och det är möjligt att skräddarsy materialet för ett särskilt ändamål. Det är generellt ett billigt material, som inte väger särskilt mycket och är lätt att bearbeta.

Ersätter trä, metall och glas

Plasten har en given plats i gör det själv-världen, där material som t.ex. trä, metall, porslin, glas och gips med fördel kan ersättas av plast – utan att det märks vid första anblick. En eller flera av plastens goda egenskaper utnyttjas, t.ex. för att göra produkten lättare, för att forma och färga den, göra produkten underhållsfri eller förlänga hållbarheten.

Tål vatten och ombytligt väder

Det är t.ex. perfekt att utnyttja att plast tål vatten och väderomslag när man bygger fönster och plank. Har du fönster eller plank av trä, måste de målas regelbundet för att få en lång livslängd, och det är ett ganska tidskrävande arbete. Men det slipper du helt och hållet om du väljer fönster eller plank av plast, som är underhållsfritt.

Ladda ner artikeln och läs mer om plast

I artikeln blir du lite klokare på det geniala materialet, och du kan läsa var och varför du bör använda plast. Du kan bl.a. läsa varför en avloppsstam av plast är så smart, och hur man helt slipper underhåll genom att välja ett staket av plast.