1. LÄGG TRÄ I STOLPARN
Ska du sätta en dörr i din nya vägg av stålreglar, är det en riktigt bra idé att lägga in en träregel i profilen på båda sidor om dörren. Träet förstärker stålpro stålprofilen och ger dig något stadigt att skruva fast dörrkarmen i.
2. TVÅ LAGER KAN LÖNA SIG
Gipsskivor är relativt billiga, och det kan löna sig att bygga med två lager gips istället för ett. Konstruktionen blir starkare, den blir mer ljudisolerande, är jämnare och klarar att bära tyngre saker som hängs upp.
3. LÅT TUSCHPENNAN LIGGA
För markering är en vanlig blyertspenna klart bäst. Snickarpennans breda streck kan gå ut över precisionen, och bläckpenna och tusch kan vara svårt att måla över med färg.
4. VÄLJ RÄTT SKRUV
Det trumpetformade huvudet är viktigt för att skruven ska kunna försänkas utan att skada gipsskivan, men till hårdare våtrumsgips och fibergips är huvudet smalare. Ofta går det spår i motsatt riktning under huvudet, som pressar skivan mot underlaget när man skruvar. Gängningen beror på om du bygger stommen av stål eller trä. Oavsett vilket, ska du välja skruvar som passar till ditt byggprojekt.
5. ANVÄND GIPS ISTÄLLET FÖR ATT KÄMPA MED PUTS
Är den invändiga stenväggen sprucken och ojämn, är det ofta lättare att jämna till den med en gipsskiva istället för att ge sig på att putsa eller spackla väggen jämn. Ofta blir det också billigare.
6. HELT RAKT MED STÅL
Även om trä har många goda egenskaper, är det aldrig helt rakt. Bygger du stommen till väggen eller taket av trä, kommer träets böjning alltid att kunna anas på den färdiga ytan. Stålreglar är däremot helt raka. Och även om de tunna profilerna kan verka klena, så ger kombinationen av styva gipsskivor och profilerade stålreglar en rak och stark konstruktion. Stålreglarna är lite dyrare men väger mindre, är lättare att hantera och enklare att arbeta med.
7. MARKERA FÖR SKRUVARNA
Medan skivorna ligger på bockar, är det bra att rita upp var skruvarna ska sitta. Då undviker du att skjuta blankt, när du sätter skruvarna mitt på skivan
8. INTE FÖRSÄNKNING I HÖRN
Gipsskivornas långsidor har en försänkning som du ska undvika att börja en yta med. Försänkningen är bra när två skivor möts, här finns plats för armering och spackel. Men om skivan ska in i ett hörn, tas försänkningen bort. Därför ska avståndet mellan hörn och första regel vara mindre än mellan övriga reglar.
9. LIMMA FIBERGIPS
Har dina fibergipsskivor spackelkanter som vanliga gipsskivor, så sätts de ihop på samma sätt med armeringsremsor i spackelmassa. Men har dina fibergipsskivor raka kanter utan fals, ska de limmas ihop med ett speciallim som fixerar skivorna vid varandra. Limmade skarvar spacklas utan att använda armeringsremsor
10. KLIPP TILL STÅLREGLARNA
Bygger du stommen av stålreglar, klarar du dig inte utan en plåtsax. För även om reglarna kan sågas av, går det både enklare och snabbare med saxen. Tänk på att de flesta plåtsaxar finns i både en höger- och en vänstervänd variant.
11. STÅLREGLARNA SÄTTS IHOP MED EN TÅNG
Reglarna kan sättas upp med speciella självborrande skruvar med platt huvud, som inte är i vägen när skivorna skruvas utanpå. Men en snabbare lösning är att använda en fixertång, som finns att köpa för ca 400 kronor.
12. MÄT OCH MARKERA MED SAMMA VERKTYG
Märkmätaren, eller talmetern, är ett genialiskt verktyg för gips, som påminner lite om ett vanligt måttband. Men du kan enkelt överföra ett mått direkt till gipsskivan utan att behöva minnas en siffra. Under talmetern sitter det nämligen två spetsar som du kan ritsa skivan med.
13. SKÄR SKIVORNA MED HOBBYKNIV
Det finns ingen anledning att såga de raka kanterna. Skivorna kapas mycket enklare genom att man skär igenom pappet på den ena sidan med en hobbykniv och knäcker skivan över en skarp kant.
14. FÅ HJÄLP TILL TAKET
Det är ett tungt arbete att sätta upp gipsskivor. Och när du ska sätta dem i taket är det så gott som omöjligt att hålla skivorna på plats och samtidigt skruva. Men med en gipshiss kan du enkelt få skivan på plats medan du har båda händerna fria att skruva med. Du kan köpa en hiss från ca 1.500 kr eller hyra en.
15. HÄNG UPP SÅ DET SITTER
Om du måste skarva gipsskivor som saknar försänkning, måste skarven stöttas så att den antingen ligger på en regel eller på annat sätt säkras mot nästa lager gips. Håll ett avstånd på ett par millimeter mellan skivorna och fasa av kanten med en gipshyvel eller en vass kniv, så att det blir plats för spackel.
16. ANVÄND SKIVORNA SOM ARBETSBORD
Ett par bockar med ett par regler mellan är en perfekt arbetsplats när du ska mäta upp och kapa skivorna. Lägg 8-10 gipsskivor på reglarna, så att vikten gör att bockarna står bra och stabilt. När du kapar den översta skivan är det lätt att dra den ut till kanten och knäcka skivan. Därefter ligger nästa skiva redo, och när det är ett par skivor kvar fyller du på högen.
17. UNDERLÄTTA ARBETET MED SMALA SKIVOR
Vanliga gipsskivor finns i två standardbreddar, 120 och 90 cm. De breda skivorna ger färre skarvar som ska spacklas. Men för mindre projekt, projekt med många anpassningar eller där det är trångt om plats, kan det vara en fördel att använda de smalare skivorna, som är enklare att hantera.
18. STÖD KANTER UTAN FALS
Om du måste skarva gipsskivor som saknar försänkning, måste skarven stöttas så att den antingen ligger på en regel eller på annat sätt säkras mot nästa lager gips. Håll ett avstånd på ett par millimeter mellan skivorna och fasa av kanten med en gipshyvel eller en vass kniv, så att det blir plats för spackel.
19. ÖKA STYRKAN MED PAPPER
För att få en jämn yta och en stadig vägg, ska försänkningarna i skarvarna fyllas. Sätter du en spackelremsa av papper tillsammans med spacklet, ser du till så att skarven inte spricker, när väggen rör sig. Du kan också använda en remsa av självhäftande fibernät, som dock inte är lika starkt som en pappersremsa.
20. LÄGG SKIVORNA PÅ HÖGA VÄGGAR
Normalt skruvas gipsskivor upp stående på högkant. Men om de inte når hela vägen från golv till tak, kan det vara en fördel att lägga dem ner. På så sätt slipper du sätta reglar bakom skarvarna som inte har försänkning och därför måste ha stöd under. Genom att lägga dem ner samlas alla korta kanter över en regel. Bygger du med två lager gips, kan du skifta mellan att lägga skivorna och ställa dem på högkant.
21. GÖR SKRUVFAST VÄGG MED PLYWOOD
Vet du i förväg att det ska hänga tunga saker på väggen, underlättar du mycket för dig själv genom att sätta en träskiva bakom gipsskivorna eller ersätta ett lager gips med 12 mm-plywood.
22. BÖJ GIPSEN
Även om gipsskivan är platt, kan du ändå bygga runt. En vanlig 13 mm-gipsskiva kan böjas till en sväng med en radie på 350 cm, utan att kartongen på skivan spricker. Fuktar du den med bara vatten, kan den böjas till en radie på 200 cm. En 6 mm-gipsskiva kan böjas hela vägen ner till en radie på 60 cm, när den fuktats med tvålvatten.
23. STARKA HÖRN PÅ RULLE
Eftersom gipsväggens utvändiga hörn är sårbara, ska de förstärkas. Istället för att välja en klassisk hörnprofil av metall, som skruvas fast, finns det en helsmart produkt som säljs på rulle och klipps av med en sax och klistras upp med vatten. Erbjuds av många olika tillverkare
24. LUFTTÄTT ÄR LJUDTÄTT
En stor fördel med två lager gips är att du enklare kan göra väggen lufttät och inte minst ljudtät. Det första lagret skruvas så att det är 10-15 mm luft åt alla håll. Fogen fylls helt med akrylfogmassa, och medan den fortfarande är fuktig skruvas det andra lagret upp så att det går ända ut i kanten.
25. PERFEKTA SKARVAR ÅT ALLA HÅLL
Vanliga gipsskivor har försänkta spackelkanter på långsidorna och kanter utan försänkning på kortsidorna. På långsidorna är det alltså bara att spackla. Till innertak, där skarvade kortsidor inte kan undvikas, kan du få gipsskivor med spackelkant på alla fyra sidor.
26. FOTLYFT TILL STORA SKIVOR
Gipsskivan ska lyftas lite från golvet, och det kan vara bökigt när du samtidigt vill ha händerna fria för att hålla skivan på plats och skruva. Med en “fotlyft” lyfter du med den ena foten, så att du har händerna fria för att sätta upp skivan.
27. STOPPA SKRUVARNA
Gipsskruvens huvud ska gå så långt in att du kan spackla över det. Men det får inte gå så djupt att det perforerar pappen. Om det händer, så kan skruven inte hålla skivan på plats ordentligt. Men med en speciell gipsbit sätts skruven på rätt djup varje gång.
28. SÄTT FART PÅ SKRUVANDET
Med en skruvautomat kan du öka tempot på skruvandet rejält. Här sitter skruvarna nämligen på ett band - redo att bli iskruvade. Det enda du behöver göra är att trycka automaten mot skivan - så gör maskinen resten. På så sätt tar det mindre än en sekund per skruv
29. ANVÄND EN LÅDA TILL BREDSPACKLINGEN
En avlång låda med en skarp och jämn kant av metall eller hårdplast är till god hjälp. Du kan ta spackel med den breda spackeln och du kan stryka den ren mot den hårda kanten.