Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Det är en fantastisk känsla att själv skapa ett kök, alltså helt från grunden. Från den första vaga idén till den sista oljebehandlingen. Att ha varenda träbit, varenda beslag och varenda skruv i sin hand. Att själv förvandla lösa idéer, tankar och påhitt till det kök man alltid har drömt om. Efteråt dyker den underbara känslan upp: jag snickrade det själv, och jag gjorde det på mitt eget sätt! Jag valde det träslag som jag bäst tycker om. Jag placerade lådorna där jag tycker att de ska sitta, och jag gjorde dem så höga att de passar mina saker. Jag valde den diskbänk som är mest praktisk och jag valde de beslag, handtag och knoppar som är snyggast.

Dröm fram ditt eget kök

Det är i varje fall vad vår medarbetare Bo Karlsen kan säga om detta kök. Det är han som har snickrat det. Det är hans drömkök. Justeringar och förbättringar fick han hjälp med i form av goda råd från hustru och vänner. Och han hade en sparringpartner, en kamrat som är snickare, som gav goda råd om planering och inköp. När Bo nu drömmer om att också du ska få lust att snickra ett drömkök, så ska du inte snickra ett likadant. Nej, hans dröm är att du förändrar och förbättrar efter tycke och smak och efter krav och plats, så att du får ditt eget drömkök.

Belöning på flera sätt

En av fördelarna är att du kommer att spara pengar, mycket pengar, om du själv snickrar. Ett motsvarande specialtillverkat kök kostar minst dubbelt så mycket, säkert tre–fyra gånger mera än det drömkök du själv snickrar. Men det är klart att du måste vara beredd på att det är ett stort jobb. Den stora fördelen och belöningen för din insats är att du slipper hålla dig till spånskivor, standardmått och fasta insatser. Dina köksskåp blir eleganta möbler i det välfungerande utrymmet i stället för ett antal moduler under en bänkskiva. Du kan köpa lådorna på Ikea och förse dem med lådframstycken i en storlek som passar dig. Du kan göra underskåpen högre i stället för att kopiera kökstillverkarnas nödlösning med sockellådor. Du kan specialsnickra köket så att det passar till spis och diskmaskin, till längden på dig och din fru/man, till köksmaskiner, läskbackar och cornflakespaket. Allt detta kan du med en del arbete insats överföra till ritningar och materiallistor i denna artikel. Det mörka träslaget merbau kan ersättas med ljus ask eller björk. Oavsett vad du gör så får du ett drömkök för resten av livet – och ändå kan du fortlöpande ändra det om du vill.