15 viktiga råd när du planerar ett nytt kök

KOM IHÅG-LISTA

Design af køkkenet

Et nyt Ett nytt kök är nytt endast tills nästa modell kommer. Undvik mode-nycker och välj ett klassiskt utseende så håller sig köket "nytt" i många, många år.

Ritning

Gör en så exakt ritning som möjligt med vatten, stamrör, radiatorer, el, dörrar och andra viktiga saker. Den får du stor användning av.

Boka elektriker och VVS i god tid.

Sockeln är viktig

Ta god tid på dig att få den vågrät.

Ventilation

Ett inbyggt kylskåp kräver liksom en inbyggd frys eller ugn riklig ventilation. Se till att luften kan sugas in nertill och ut ovanför skåpet.

Bänkhöjd

I dag är de flesta köksbänkar 90–92 cm höga, men det passar inte alla. Ditt kök bör därför utföras så att det passar dig och din familj. Är det stor skillnad i längd mellan er kan någon bänk vara lägre.

Belysningen är viktig

Ju mera dagsljus som kommer in, desto bättre. Men på kvällarna krävs bra arbetsbelysning vid köksbänkarna, spisen och diskbänken. Be elektrikern dra kablar till många lamputtag och undersök vilka armaturer som passar bäst i ditt kök.

Bänkskivor

När du räknar ut hur lång en bänkskiva ska vara ska du ta hänsyn till extra gavlar och hur mycket skivan ska sticka ut. Ett misstag här kan kräva en ny bänkskiva.

Inred sockeln

Skapa extra plats i köket med lådor i socklarna för sådant som inte används varje dag.

Luftiga lådor

Om två underskåp med lådor möts i ett invändigt hörn är det nödvändigt att skapa extra luft mellan dem. Det gör du genom att montera extra gavlar på de två skåpen. Avståndet bör vara cirka 5 cm mellan de två skåpen.

Fast sockel eller lösa ben?

Det tar MYCKET längre tid att justera lösa ben vågrätt än en fast sockel.

VVS

Försök i möjligaste mån att bevara placeringen av diskbänken, eftersom det kan vara besvärligt och dyrt att flytta avloppet från en plats till en annan. Tala med rörmokaren i god tid!

El-uttag

Snåla inte med vägguttagen i köket. Tänk på hur många maskiner som behöver ström: kaffebryggare, elvisp, vattenkokare etc.

Verktyg

En cirkelsåg (eller sänksåg) med sågskena är till mycket stor hjälp när skivor ska kapas och klyvas. Har du ingen, så köp den nu.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av cirkelsågar

Överskåpen

Sätt dem 50–60 cm ovanför köksbänkarna. Ovankanten sätts i nivå med högskåpen.

Redaktionen rekommenderar: Undvik att ha sönder vattenledningen i väggen

Du har träffat ett vattenrör. Vattnet forsar ut, och du riskerar både vattenskador och dyra räkningar till rörmokaren, som ska laga läckan.

Därför är det värt att betala sig till att vara på den säkra sidan, INNAN du borrar i väggen. Vi har ofta hört talas om någon, som bara skulle sätta upp en ny kommod under vasken, sätta en upp hylla i badrummet eller montera upp nya köksluckor. Och då hände det. Själva var de säkra på att det inte var här vattnet gick.

Därför rekommenderar vi att du använder en väggscanner, innan du borrar i din vägg. Väggscannern upptäcker metallen i röret, så du kan se exakt var det går.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med väggscanner för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp som visar 6i1 multidetektorns sex olika funktioner: