Nu sitter gångjärnet fast igen

Om ett gångjärn som håller fast en skåp- eller garderobsdörr har lossnat, så är det hopplöst att försöka skruva fast det. Det hjälper heller inte att använda längre eller grövre skruvar. Nej, du ska i stället ersätta en bit av skåpsidan med en lagningsbit och fästa gångjärnet i den.

Gångjärnet har lossnat från skåpsidan, och skruvarna får inte grepp för träet har smulats sönder.

Intro

Skåpdörrarna i köket utsätts för lite av varje, framför allt om familjen har små barn som tycker det är roligt att hänga på dörrarna. Även om det finns reklam som visar att dörrarna håller för detta, så tar gångjärnen efter ett tag stryk – vilket de också gör om de utsätts för våld, t.ex. när du går in i en öppen skåpdörr.

När ett gångjärn har lossnat, så går det sällan att skruva fast det igen. Det duger inte med vare sig grövre eller längre skruvar om gångjärnet ska sitta i många år. Långa skruvar kan dessutom gå igenom in i nästa skåp. Nej, det bästa är att ersätta den skadade biten där gångjärnet satt med nytt trä, och sedan skruva fast gångjärnet på nytt.

PROBLEM:
Gångjärnet har lossnat från skåpsidan, och skruvarna får inte grepp för träet har smulats sönder.

LÖSNING:
Genom att limma fast en lagningsbit får skruvarna nytt trä att gripa i.

Tidsförbrukning

Det tar inte mer än cirka en timme att laga skadan.

Pris

Nästan gratis om du redan har en bit plywood eller en träbit och lite lim.

Svårighetsgrad

Det är en fördel om du kan hantera ett stämjärn, annars är det lätt.

Instruktion

01
Sätt i en lagningsbit 5 Steg

1

Såga till en liten plywoodbit så att den täcker skadorna i skåpstommen. Tjockleken på plywoodbiten ska vara något större än djupet på skadan. Markera var lagningsbiten ska sitta.

2

Här behövs ett vasst stämjärn, som du föst sticker ut omkretsen med. Slå sedan in järnet vågrätt flera gånger med ett par millimeters mellanrum innanför strecken. Då blir det lättare att stämma bort träet innanför markeringen.

3

Innan du limmar fast lagningsbiten ska du förstås kolla att tjockleken passar till det hål du har stämt ut. Biten får gärna vara lite tjockare. Det som sticker utanför skåpet kan lätt slipas bort.

4

Spänn fast lagningsbiten med ett par tvingar som ska sitta kvar medan limmet härdar. När limmet är torrt (det tar en timme) slipar du ner plywoodbiten i nivå med skåpsidan. Använd t.ex. slippapper korn 100 eller 120.

5

Markera noga för gångjärnet. Passa gärna på att måla över lagningsbiten innan du skruvar fast gångjärnet. Använd samma skruvar som gångjärnet från början satt fast med. Nu kan du vara säker på att det sitter fast.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Köksskåp