Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Borrmall till handtagen

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

När du ska sätta handtag och knoppar på skåp och lådor är det viktigt att de hamnar på samma ställe på varje lucka.

Det kan man visserligen mäta sig fram till, men det är långt mer exakt och dessutom tidsbesparande att tillverka en mall. Den tillverkar man lätt av en fyrkantig skiva och två lister. Listerna limmas och spikas på längs skivans kanter.

Se till att de ligger helt i linje med kanterna. Lägg nu mallen på luckans hörn och markera hur långt in och långt ner det nedersta handtagsfästet ska sitta. Lim som pressas ut ska naturligtvis torkas av, så att det inte kladdar på de nya lyckorna. Hantverkaren avsätter måttet 6,5 cm in från kanten.

Avståndet mellan skruvhålen är 12,8 cm. Måttet avsätts både vågrätt och lodrätt på mallen i förhållande till den första markeringen. Sen borrar han två hål genom både mallen och luckan med en 3 mm borr, som svarar mot skruvarnas diameter.

Innan han borrar det tredje hålet flyttar han bort mallen från luckan, eftersom hålet ska användas senare och inte i den här luckan.

Det behövs tre hål för att kunna använda mallen både lodrätt och vågrätt i alla fyra hörnen. Nu kan handtaget monteras med skruvar som dras från luckans baksida.

Tack vare mallen kan hantverkaren montera handtag efter handtag på alla köksluckor och de kommer att hamna rätt varje gång, i alla ledder. Använder du tio minuter på att tillverka en mall sparar du timmar av måttarbete, samtidigt som du är säker på ett perfekt resultat.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Borrmall till handtagen
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka