Man behöver alltid en extra låda i köket, så varför inte använda tomrummet innanför sockeln. Snickarn har valt att använda en 43x43 cm stor nätkorg och placerar den mitt emellan två skåp. För att få lite utrymma på båda sidor sågar han ur en något större öppning i sockeln – 45 cm bredd.

Med en vinkelhake ritar han vinkelrätt på sockeln så att han får en rak linje att kapa längs med. Det är ett knöligt ställe att såga på, men om man har en så kallad multimaster går det lätt.

Den här lilla maskinen är helt enkelt genialisk när man behöver kapa eller såga på svåråtkomliga ställen. Den kapar helt rakt och är enkel att styra. Men kom ihåg att använda hörselskydd. Den låter mycket.

Hantverkaren märker snabbt att det sitter skruvar eller spikar mellan sockeln och skåpet och byter därför till en klinga som kan kapa metall. Det går snabbt att byta klinga och man behöver inte använda några särskilda verktyg.

Sågen kan lätt föras in mellan skåpets underdel och sockeln och sågar snabbt igenom både trä och spik. Den ursågade sockelbiten kan vara besvärlig att få ut. Men i värsta fall får man sätta en skruv mitt i – här ska ändå placeras ett handtag.

LÄS OCKSÅ: Perfekt sockel till ditt nya kök

Nu går det enkelt att dra ut sockelbiten. Hantverkaren monterar två stoppklossar så att den nya lådan inte glider in längre än i flukt med sockeln. De två klossarna sågas ur av en bit fanér och limmas fast på sockelns insida.

Använd sättlim och tvinga fast klossarna. Lådan ska gå på hjul som monteras på en bottenplatta. Här använder vi en bit av en bänkskiva. Hjulen placeras 5 cm från sidorna och ett par cm in från fram- och bakkanterna.

Hjulen behöver inte vara stora, och det är viktigt att de inte är för rörliga. Om de bara rullar fram och tillbaka slipper man problem med att den stöter i sockeln eller hamnar på snedden när man drar ut eller för in den.

Längst fram på bottenplattan monterar hantverkaren ett par vinkeljärn som ska hålla framstycket på plats. Under framstycket – den utsågade sockelbiten – lägger hantverkaren ett par pappbitar, så att det hamnar några millimeter upp från golvet och inte skrapar i när lådan dras fram och tillbaka.

Framstycket ska sitta mitt på bottenplattan och för att den inte ska röra sig fixeras det med en skruvtving till vinkelbeslaget. Det räcker med ett par skruvar per vinkelbeslag för att hålla framstycket på plats.

Vi ska självklart också montera en skåpsknopp mitt på framstycket. Här använder vi hålet efter skruven vi använde för att dra loss sockelbiten. Hantverkaren kontrollerar så att den nya lådan passar i sockeln innan han monterar på trådkorgen.

Korgen kan göras fast med små spikklamrar eller som här med klamrar som skjuts fast med en spikpistol.Lådan är färdig. Den rullar lätt och elegant och kan till exempel avändas till förvaring av de stora kastruller som tar så mycket plats i grytskåpet. Det tog hantverkaren trekvart att utvidga stuvningsutrymmena i köket.