Köksinredning

Din köksinredning är viktig, då den ska vara praktisk och anpassat för er. Vi guidar dig och ger vägledning och inspiration för hur du kan inreda ditt kök.

Köksinredningg - tips och inspiration

Oavsett om du ska bygga ett helt nytt kök eller bara ska renovera det, är det många saker du ska ta ställning till, så att inredningen av ditt kök blir optimal. Det är en bra idé att få inspiration till din köksinredning genom att t.ex. besöka olika showrooms, där du kan se olika sorters kök på plats. Det finns också massor av tips och inspiration till köksinredning på nätet. Det finns även ritprogram där du själv kan leka med inredningen av köket.

LÄS OCKSÅ: 3 smarta ritappar till ditt nya kök

Inred köket som ett arbetsrum

Köksinredningen handlar inte bara om att välja nya vitvaror, bänkskiva, blandare, golv och belysning – efter vad du tycker är snyggt. Det handlar i lika hög grad om vad som är praktiskt och funktionellt, då köket inte bara är ett viktigt sällskapsrum utan även ett rum där du arbetar.

Köksinredning med rätt material

Tänk också över vilka material du väljer att inreda ditt kök med. Klinker på golvet är lättare att göra rent, men kan kännas kalla och hårda att gå på, och tappar du något kommer det att gå i tusen bitar. Väljer du ex. linoleum får du ett “mjukare” material, som är behagligt att gå på och där inget går sönder lika lätt. Ett praktiskt material på köksväggarna är kakel, som lätt görs rent. Väljer du istället att måla väggarna, kom då ihåg att välja en färg med hög glans som kan göras ren med fuktig trasa.

Inredning av kök med rätt belysning

I köket är det också viktigt att ta ställning till belysningen. Du ska ha en bra arbetsbelysning t.ex. över köksbordet där du står och arbetar, över vasken mm. Har du ett “umgängeskök” som även ska fungera som ett bra rum där man kan umgås, bör det också finns en del mysbelysning. Ljus som kan dämpas och dimmas är en bra och flexibel lösning till det moderna köket, som ofta är ett rum som både ska rymma arbete och fredagsmys.

Flexibilitet kan du också få in i köket om du tillverkar en köksö på hjul. Se här hur du gör.

LÄS OCKSÅ: En rullande köksö