Så här lägger du ett fuktsäkert köksgolv

Det är superenkelt att uppdatera ett gammalt köksgolv med ett läckert och fukttätt klickgolv av vinyl, och det tar bara en helg att göra det själv.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
400 kr/m2
Så här lägger du ett fuktsäkert köksgolv

Köket ser fräscht och läckert ut med ett nytt laminatgolv av vinyl som har lagts ovanpå gamla klinker.

Intro

Köksgolvet är gammalt och det måste bytas eller täckas av något annat.

Vi väljer att lägga ett slitstarkt, vattentätt vinylgolv ovanpå det gamla köksgolvet av klinker.

Vi lägger golvet i ett kök som från början inte har några golvlister. I stället finns det en klinkerbård längs golvet som vi väljer att bevara – men vi visar dig också hur du kan göra i stället.

Vinyl som köksgolv

Det finns flera orsaker till att vi har valt att lägga ett vinylgolv. Materialet är för det första väldigt slitstarkt och vattenavvisande. Golvet har ett klicksystem som gör det lätt att lägga och så är vinyl mycket enkelt att hålla rent.

Dessutom finns vinyl i många olika mönster som är så lika sten eller trä att du gärna vill ha det på golvet.

Europeisk vinyl

Vinylgolv är gjort av uppmjukad PVC. Det betyder att du bör försäkra dig om att det golv som du köper är tillverkat inom EU, där du kan vara säker på att man inte använt några farliga mjukgöringsmedel vid tillverkningen.

Instruktion

01
Förbered arbetet 2 Steg

Innan du kan börja lägga golvet ska du förbereda arbetet. Först ska vinylgolvet tas in för att anpassa sig till temperatur och miljö i huset. Därefter ska du ta bort golvsocklarna från köksskåpen så att det finns plats att lägga golvet in under köksskåpen.

Vinylgolvet ska läggas på ett vattentätt undergolv av aluminiumtäckt skum. Undergolvet ser till både att vinylplattorna ligger på ett jämnt underlag och att ljudnivån från golvet hålls nere.

1

Ta först in vinylbrädorna. Golvet behöver tid för att anpassa sig till klimatet i köket innan det läggs. Brädorna ska ligga i 48 timmar.

2

Ta bort golvsocklarna från köksskåpen. Om det går, ta bort de socklar som täcker benen på köksskåpen så att golvet kan avslutas dolt under köksskåpen.

02
Rulla ut undergolvet 2 Steg

1

Rulla ut undergolvet. Se till att undergolvet ligger plant utan veck. Undergolvet jämnar till riktigt små ojämnheter (2 mm) i golvet - fördjupningar större än 2 mm ska jämnas till på förhand på annat sätt.

2

Skär av undergolvet längs kanterna. Det är viktigt att undergolvet sluter tätt in mot väggen, så var försiktig när du skär. Använd vattentät aluminiumtejp för att täta mellan våderna och fästa dem i kanterna.

03
Kapa vinylplattorna och lägg ut dem 15 Steg

Vinylbrädorna ska mätas upp, sågas till och läggas ut. Om vinylen har ett präglat mönster (här sten), måste du ta höjd för att vinylbrädorna måste kapas någorlunda likadant, så att de ligger i ett snyggt mönster.

Brädorna klickas ihop och läggs in under de avtagbara golvsocklarna som sitter fästa på köksskåpens ben.

Slutligen ska du foga där väggen möter golvet. Och sedan är golvet klart att börja användas.

1

Börja med att lägga ut golvet. Du ska lägga golvet från vänster till höger. Golvet ska helst läggas i rummets längdriktning och längs ljusinsläppet. Lägg golvet med fjädern in mot väggen så att nästa kan klickas i.

2

Gör plats nu så att du kan foga senare. Det ska finnas 2-3 mm utrymme för en elastisk fog, så att golvet kan röra sig när det har lagts. Var beredd med kilar som du lägger längs kanten så att det finns plats.

3

Mät golvet på tvären. Hur många gånger går vinylens bredd upp i golvets bredd? Om den sista raden brädor blir smalare än 10 cm måste du också kapa rad ett på längden - första och sista raden görs lika breda.

4

Rita upp dörrfoder, elementrör m m. När du stöter på hinder som inte går att ta bort, ska de i stället ritas på vinylen och skäras bort. Kom ihåg att använda en vinkelhake och en vass penna. Och den elastiska fogen.

5

Ritsa in omkretsen på det som ska tas bort. Använd en vass hobbykniv för att markera och ritsa tydligt längs kanten på det som du har ritat upp.

6

Bryt av vinylbiten med fingrarna eller med en tång. Hobbykniven har försvagat vinylbrädan tillräckligt för att du ska kunna bryta av biten. Kolla så att undersidan är någorlunda ren. Rengör efteråt med kniven, om det behövs.

7

Lägg nästa vinylbräda på plats. Håll fjädern in mot noten och vrid brädan på plats. Om det är svårt att få brädan på plats, börja med ett hörn och lirka ihop brädorna.

8

Tryck till skarvarna ordentligt. När du vet att skarvarna är rätt, slår du till dem lätt uppifrån med en hand eller gummiklubba.

9

Mät återstående avstånd till väggen. Du är nästan färdig med den första raden vinylgolv. Mät avståndet till den bortre väggen innan du lägger den sista biten.

10

Gör en bit vinyl som passar. Överför det mått som du tog till en vinylbräda och använd åter din hobbykniv för att markera strecket.

11

Vinylbrädorna kan brytas av. När vinylen har ritsats, kan du enkelt bryta av den bit som du behöver genom att lägga ritsningen tvärs över knäet eller en kant och trycka på båda sidor.

12

Börja med nästa rad. Om den resterande biten vinyl är mellan 40 och 90 cm lång, använd den för att börja nästa rad. Brädorna ska ligga i förband med minst 30 cm mellan skarvarna.

13

Härifrån består arbetet bara av upprepningar. Men se upp så att du inte lägger ett fult mönster som förstör illusionen av ett stengolv.

14

Gå över skarvarna. När du har lagt golvet, är en bra idé att gå över skarvarna med en gummiklubba. Om något inte sitter som det ska så kan klubban hjälpa det på plats.

15

Kapa den sista raden och lägg den. Den sista raden vinylbrädor “försvinner” in under golvsocklarna som döljer köksskåpens ben. Vinylbitarna är ca 15 cm breda och det går lättare att få dem på plats eftersom det finns utrymme under skåpen.

Material

  • Vinylklickgolv (här Logoclic Element Ocean Bay 4 mm)
  • Fukttätt undergolv (här Logoclic Pro Acoustic+)
  • Ångtät aluminiumfolietejp

Tidsförbrukning

En dag för ett litet köksgolv.

Pris

Ca 400 kronor per kvadratmeter

Svårighetsgrad

Om du kommer ihåg att mäta ofta och noga så att golvet ligger rakt, så är det här ett lätt projekt.

Tips & Tricks

Sockel eller golvlister

Det gamla klinkergolvet har lagts med en kant av klinker, och när golvet ska avslutas längs kanterna har du flera olika alternativ.

Du kan naturligtvis ta bort klinkerna och sätta golvlister av trä, men du kan också låta klinkerna sitta och använda dem som golvlister. Om du gör det ska du bara sätta en flexibel fog mellan vinylgolv och list.

Alternativet är fukttät och flexibel sockeltejp som monteras utan spik eller skruv. Sockeltejp tillverkas precis som golvet av Logoclic.

Flexibel sockeltejp. Logoclic, som har tillverkat golvet som vi lägger, har också en fukttät sockellisttejp.

Sockeltejpen är självhäftande. Sockeltejp är alltså ett bra alternativ i rum med klinkerkant, eftersom du inte behöver göra hål i eller ta bort klinkerna. Du rullar bara ut tejpen och fäster den stramt på klinkerna.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Köksgolv