Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
_**Efter.**_ Det nya golvet ger ett helt nytt rum. Det ser fräscht och inbjudande ut och det är lätt att städa ett laminatgolv.

Efter. Det nya golvet ger ett helt nytt rum. Det ser fräscht och inbjudande ut och det är lätt att städa ett laminatgolv.

Ett snyggt golv är verkligen något som syns när köparna går husesyn i din bostad. Och eftersom de uppskattar det får man inte undervärdera golvens betydelse för en eventuell affär. Om ett golv är gammalt och har slipats flera gånger så går det kanske inte att renovera det mer. Då är det dags att tänka i nya banor. Du kan ev. bryta upp det gamla golvet och lägga ett nytt massivt trägolv på reglarna och bjälkarna. Men det är ett stort och omfattande projekt och gäller det ett köksgolv kan det bli nödvändigt att ta bort alla underskåp och högskåp.

Redaktionen rekommenderar: De 8 bästa köksgolven

Flytande golv

I sådana lägen kommer de flytande golven till sin rätt. De läggs ju ovanpå ett befintligt golv. Då slipper du det tunga arbetet med att bryta upp gamla golvbrädor, flytta köksskåp, köra bort det gamla golvet och vara utan köket en tid. Med ”flytande” menas att golvet ligger löst. Det ska nämligen kunna arbeta, alltså röra sig några millimeter i sidled i takt med att luftfuktighet och temperatur ändras. Därför ska det flytande golvet inte limmas eller skruvas fast på underlaget. Det ska också läggas med en springa på 10–15 mm mot omgivande väggar och springan döljs av en sockellist.

Innan du lägger golvet

Det går snabbt att lägga golv när du väl sätter i gång. Vårt golv på 22 m2 blev klart på en dag. Förberedelserna kan dock ta längre tid. Underlaget måste vara plant för om det finns svackor eller toppar som avviker mer än 2 mm måste golvet spacklas och spackelmassan få tid att härda.

Ladda ned hela artikeln och se hur du ska göra.

<em>**Före.**</em> Det gamla köksgolvet är nedslitet och trist.

Före. Det gamla köksgolvet är nedslitet och trist.