Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Med spisfläkten monterad i taket får du ännu mer arbetsplats samt ljus och luft över spishällen.

Med spisfläkten monterad i taket får du ännu mer arbetsplats samt ljus och luft över spishällen.

Ta bort den stora, klumpiga och bullriga köksfläkten som hänger ned och blockerar en kubikmeter luft i köket. Montera i stället en takmodell.

Om du är riktigt smart köper du en så kallad extern motor. Den externa motorn kan nämligen monteras uppe på vinden, långt från själva köksfläkten. På så sätt slipper du alltså det mesta av bullret.

Sätt bullerkällan på vinden

En spisfläkt som monteras i taket fungerar i stort sett som de vanliga modellerna som suger upp rök och fukt i köket och leder bort det genom en ventilation i väggen eller på taket. Men eftersom man inte kan nå dem direkt från golvet, ska de styras med fjärrkontroll på grund av den långa vägen från stekpannan upp till spisfläkt är de också lite mindre effektiva. De pyttesmå oljepartiklarna blir så avkylda att de kondenserar, klumpar ihop sig och faller ner igen.

Fördelen med att välja en spisfläkt med extern motor är alltså att den bullrande motorn kan placeras fritt på det ena eller andra stället i utrymmet mellan spisfläkten och ventilationen – och därmed alltså långt bort från den goda stämningen i köket.

Om du dessutom ser till att koppla ihop de tre delarna (spisfläkt, motor och ventilation) med spirorör, kan du vara säker på att få ett effektivt sug.

Spirorören är tillverkade av tunn aluminiumplåt, och till skillnad från mjuka flexslangar håller de formen när det bildas undertryck i dem. Suget blir därför starkare. Spiroröret kan vara lite besvärligare att anpassa, men på följande sidor kan du se hur du gör.

Ladda ner gör-det-självbeskrivningen och se hur du gör

Att borra hål i innertaket och dra spirorör är en utmanande gör-det-självuppgift, men i den här beskrivningen kan du se hur du ska göra.

Vi visar, steg för steg, hur du:

  • förbereder installationen
  • gör huven klar
  • gör rördragningen.