Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Foga ihop bänkskivor i vinkel

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

När två bänkskivor ska fogas ihop i rät vinkel är det självklart viktigt att de är tillsågade så att de passar precis till varandra.

Beslagen, hundbenen, lirkas på plats under den första skivan och kexen placeras i de urfrästa spåren. När du är säker på att skivorna ligger rätt ska tunn fogmassa läggas på de ytor där bänkskivorna möts.

Fogmassan, som brukar följa med i en tub när du köper beslagen, har den fördelen att den inte blir lika stel som lim, men ändå så tät att den inte släpper igenom fukt. Fogmassan är dessutom så mjuk att den tar upp de rörelser som kan förekomma i skivorna utan att fogen blir otät.

Lägg nu upp den andra skivan, så att urfräsningarna på baksidan hamnar ovanför beslagen. Spänn de båda beslagen med en fast nyckel. Dra åt dem så hårt det går, så de båda bänkskivorna dras ihop ordentligt.

Den fogmassa som tränger upp i skarven ska torkas av helt, medan den ännu är fuktig. Det går visserligen att avlägsna den när den torkat också, men då riskerar du att skada skivorna. För att få bort all massa kan du med fördel använda vanligt hushållspapper som du fuktar först.

Nu ska skivorna göras fast i köksskåpen. Det gör man enklast genom att montera skruvar underifrån upp i skivan. Först ska man förborra. Hålet borras upp med en diameter som är dubbelt så stor som den skruv man sedan använder.

Därmed kan bänkskivan röra sig en aning, vilket en massiv träskiva alltid gör.Bänkskivans framkant ska fasas av, så att den inte är så vass. Annars blir den obehaglig att röra vid, samtidigt som den lättare skadas. Hantverkaren testar fräsvinkeln på en överbliven bit bänkskiva, för att se om det verkar bli snyggt.

När han hittat den önskade avfasningen fräser han på båda bänkskivorna. Försök att göra hela fräsarbetet i ett enda moment, utan att stanna på vägen. Då blir kanten snygg och jämn.

I hörnet kommer man inte till ordentligt med fräsen, så här måste kanten filas ner manuellt. Fila lite i taget och gör det med lugna, jämna rörelser, med filen i 45 graders vinkel. Nu återstår bara att slipa av kanterna lätt med en bit fint sandpapper, korn 180.

LÄS OCKSÅ: Ett lager olja på bänkskivan är den bästa och enklaste behandlingen

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Foga ihop bänkskivor i vinkel
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka