Ovanpå de gamla underskåpen markerar vi var skivorna ska placeras och därmed var beslagen hamnar. Den första skivan avlägsnas igen och hantverkaren mäter upp och markerar för nästa skiva. Använd en vinkelhake och kontrollera flera gånger.

Hantverkaren överför också måtten för beslagen. För att de ska kunna monteras måste han såga fyra hål i underskåpen. Det gör han med en 56 mm hålsåg.

Storleken på hålen är inte så viktig. De behöver bara vara lite större än hålen i bänkskivan, annars kommer man inte till ordentligt vid monteringen, då beslagen ska spännas. Den här skivan ska anpassas till fönstret så att den täcker fönsterkarmen.

När alla mått är tagna ska vi göra en skiss med alla mått utsatta. Skissen följer med ut i trädgården där skivan sågas till. Då är det lättare att göra en helt korrekt ursågning.

Hantverkaren sågar först till skivan på längden. Här använder han en sänksåg med sågskena, vilket ger ett rakt och rent snitt. Han skulle också kunna använda en cirkelsåg. Har man varken eller går det också att använda en vass handsåg.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av cirkelsågar

Kom ihåg att bänkskivan ska sågas till så att det blir en halv cm luft till väggen. Då har skivan plats att arbeta och röra sig. Springan mot väggen täcks senare av en avslutningslist.

När allt sågningsarbete är över bär hantverkaren in bänkskivan och lägger den på plats. Skivan justeras in och som synes passar den fint på plats och det är en halv cm luft mot väggen. Ursågningen för fönsterkarmen görs också med sänksågen. Borsta av och dammsug ordentligt innan du lägger den nya skivan på plats.

Dessvärre är dörrlisten i vägen, men det kapar hantverkaren enkelt med sin multimaskin. Skivan läggs på plats igen, men ska ännu inte göras fast. När den ligger rätt ska markeringarna för beslagen överföras till skivan.

Dessutom mäter hantverkaren ut för diskhon. Diskhon ska sitta mitt över det dubbla underskåpet och markeras ut på skivans undersida. Hantverkaren mäter in 8 cm från bänkskivans framkant. Diskhon läggs på plats, så att kanten följer markeringen. Måttet kontrolleras ännu en gång.

Och diskhons omkrets ritas upp på skivan. Använd alltid en blyertspenna när du ritar. Den ger en tydlig markering, är enkel att hålla i, gör inga märken i materialet och det går alltid att sudda ut strecket.

Det viktiga är att diskhon inte bara faller igenom hålet som man sågar till med sånt besvär. Därför mäter hantverkaren två centimeter in från markeringen av diskhons omkrets. Diskhons kant är 1,8 cm. Med en säkerhetsmarginal på 2 mm kommer diskhon att passa i hålet även om han skulle såga lite fel.

Han markerar de 2 cm hela vägen runt. Slutligen förbinder han alla punkterna så att han har ett helt streck att följa. Med en sticksågsklinga som är gjord för att äta sig ner i godset kan han såga utan att först borra hål genom skivan.

Det gäller bara att hålla sticksågen stadigt så den kan arbeta sig igenom skivan. Därefter kan man fortsätta såga som vanligt. Använd en smal sticksågsklinga, så är det mycket lättare att komma runt i hörnen.

Låt bänkskivan ligga på ett par läkt, som är så höga att sticksågen kan gå fri. Det ger ett stadigt underlag och du riskerar inte att såga i arbetsbänken.

Den ursågade delen kan användas som skärbräda. Slipa kanten ren med en bit grovt sandpapper, så att inget sticker ut när diskhon ska läggas på plats. Hålen till beslagen borras med en kvistborr på samma sätt som med den andra bänkskivan.