Video
Lätt
Svår

Om fogen runt spishällen skadas så ska du byta ut hela fogen och inte bara foga om där den är dålig. Du måste dessutom rensa noga så att den nya fogmassan kan fästa ordentligt. Den nya fogmassan bör vara av typ sanitetssilikon och förstås i en färg som passar där den ska användas.

LÄS OCKSÅ: Alla kan planlimma en diskho – och spara en förmögenhet

När du har fyllt fogen med fogmassa är det smart att fukta den lätt med vatten från en blomsterspruta. För även om fogstickan har stått i blöt i flera timmar i diskmedel och vatten, så kan det fastna lite fogmassa på den. Men du får inte spraya på vatten förrän du har fogat för massan fäster inte på fuktigt glas.

Foga om runt spishällen

Den nya fogmassan skyddar elektroniken under spishällen mot fukt och fett.

GÖR SÅ HÄR:

1. Den gamla fogmassan skärs loss och tas bort

Dammsug bort smulor av den gamla massan och var noga med att få bort all fogmassa. Den nya ska nämligen fästa på den glaskeramiska hällen och kanten – inte på gammal fogmassa.

2. Pressa ner spishällen lite grann

Du kan lägga något tungt på den eller pressa ner den med hjälp av ett par reglar och lister som sätts i spänn. Tyngden ska ligga kvar tills fogmassan har härdat.

3. Den nya fogmassan pressas ner i fogen tills den har fyllts helt

Välj en sanitetssilikonfogmassa.

4. Överflödig fogmassa skrapas av med en fogsticka

TIPS: Låt fogstickan stå i blöt över natten för att massan inte ska fastna på den. Torka av massan från fogstickan på papper.

5. Torka försiktigt bort vattnet från spishällen och kanten

men se till att inte komma åt den nya fogmassan. Låt massan härda över natten innan du använder spishällen.