Bygg ditt eget arbetsbord

Många drömmer om en häftig snickarverkstad, men alla maskiner fyller snabbt verkstaden. Dessutom kostar de en förmögenhet. Här kan du se hur du på mycket liten yta kan bygga ett snillrikt arbetsbord, som inkluderar en sticksåg, en överhandsfräs och en bandslip och ger dig och dina verktyg helt nya möjligheter.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
3.000 kronor
Arbetsbordet är utrustat med både sticksåg, bandslip och handöverfräs.

Arbetsbordet är utrustat med både sticksåg, bandslip och handöverfräs.

Intro

I den kostnadsfria gör-det-självbeskrivningen här nedan kan du se hur du sågar till och monterar verktygen på arbetsbordet.

Vi har också bifogat arbetsritningarna, som nämns i beskrivningen, i länken här nedan.

LADDA NER ARBETSRITNINGARNA HÄR

Instruktion

01
Såga ut för verktygen 4 Steg

Vi går direkt till det som är roligt, nämligen bordsskivan där de olika verktygen ska monteras.

Här utgår vi naturligtvis från våra maskiner. Dina maskiner kan se annorlunda ut, och ditt bord ska naturligtvis byggas utifrån dem.

1

Verktyget ritas upp på bordsskivan. Med en blyertspenna ritar vi ut konturerna av både sticksågen och handöverfräsen.

2

Konturerna ristas upp. För att minimera risken för ojämna kanter, ristar vi de ritade konturerna med en hobbykniv.

3

Borra hål till sticksågen och handöverfräsen. Borra 2-4 hål i varje kontur och gör hålet stort nog för att sticksågens klinga ska få plats i det.

4

Hålen för verktygen sågas ut. Var noga med att såga helt jämnt. Då är du säker på att verktygen passar i hålen. De råa kanterna slipas med sandpapper korn 120.

02
Såga 5 Steg

När du har sågat ut för sticksåg och handöverfräs, ska verktygen monteras. Vi börjar med sticksågen. Det är viktigt att fotplattan kan tas bort.

På bordsskivan sätter vi en 6 mm tjock akrylplastsskiva. I skivan borrar vi hål och sågar ut för frässtålen till handöverfräsen och klingan till sticksågen. Skruvarna till fotplattorna skruvas fast genom försänkta hål i akrylplasten.

1

Akrylplastskivan limmas fast. Ett akrylplastlim är lämpligt för ändamålet. Vi brer ut limmet med en plastspackel. Lägg skivan rakt över träskivan och håll den nedtryckt.

2

Rita upp hålen. Här ser vi undersidan av bordsskivan. Vi placerar sticksågens fotplatta på akrylplastskivan och ritar upp hålen med en blyertspenna.

3

Hålen borras. Från ovansidan av akrylplastskivan borrar vi de fyra skruvhålen. Vi använder ett 4 mm-borr med försänkare.

4

Rita in klingan. Klingan är borttagen men hållaren sitter kvar. Rita ett streck vid klingans placering.

5

Hålet till klingan borras. Vi använder ett 15 mm kvistborr och slipar hålets kanter med sandpapper efteråt. Nu kan sticksågen fästas under bordet, så att klingan sticker upp genom plastskivan.

03
Fräsa 4 Steg

Sticksågen är på plats och vi går vidare med handöverfräsen. Principen för monteringen är densamma. När du borrar hål för monteringen är det viktigt att hålen försänks, så att skruvarna inte sticker upp ovanför skivan.

På vår handöverfräs kan vi ta bort fotplattan, vilket gör det enklare att rita upp och skruva fast maskinen. Det går dock att göra även om fotplattan inte kan tas bort.

1

Hålen i fotplattan ritas upp. Vi har skruvat av fotplattan från handöverfräsen och placerat den i hålet. Borra igenom från undersidan, tills borret perforerar skivan.

2

Hålen borras också från ovansidan. Använd här ett borr med försänkare så att skruvarna inte sitter i vägen.

3

Markera frässtålets placering. Vi sänker ner ett frässtål i akrylplastsskivan, så att den markerar var vi ska borra hål för stålet.

4

Använd en liten hålsåg för att borra hålet till frässtålet. Vi använder ett 40 mm hålborr. Borra halvvägs igenom från båda sidor, så flisar sig skivan inte så mycket.

04
Slipa 13 Steg

Fördelen med att bandslipen sitter fast är att du kan använda båda händerna för att hantera det som ska slipas. Det är bra, när du behöver slipa med stor precision.

Vi sätter fast vår bandslipmaskin på en specialbyggd skiva, som kan fästas i bordet men tas bort och hängas på sidan när bandslipen inte ska användas. Det är smart, för det sparar plats och ger mer arbetsutrymme för bordets övriga funktioner.

1

Trä till slipbrädan sågas till. Vi sågar med en cirkelsåg, men annars kan du bara använda en vanlig fogsvans.

2

Hålen för upphängning borras. Brädan till slipmaskinen kan hängas vid sidan av bordet på två krokar. Vi borrar två hål, där krokarna passar in.

3

Fästet ritas upp. På båda sidor av skivan sågas ut så att skivan kan hänga på krokarna och spännas fast när den står på bordet.

4

Såga ut med en sticksåg. Marke -ringarna är gjorda med vinkelhake, så de är exakt likadana.

5

Vi måste fräsa ett spår. Vår bandslip kan inte läggas helt plant på bordet, så vi fräser ut ett spår den kan ligga i.

6

Vi mäter och sågar ut. Bandslipmaskinen sätts fast med hållare över de två handtagen. Vi sågar till två klossar som når ner över handtagen.

7

Hållarna till fästet förborras i borrstativ. Hål ska borras för de skruvar som ska sitta i hållarna. Vi använder en borrmaskin i borrstativ för att borra helt rakt.

8

Lägg bandslipen på skivan och förborra. Sätt fast hållarna. Borra igenom och ner i skivan med ett träborr. Se hur bandslipen passar in i det spår som vi fräste ut tidigare.

9

Hållarna skruvas fast. I skivans hål monteras låsmuttrar, som bultarna skruvas i.

10

Vi bygger en sida på bordet. Bandslipen är på plats, och vi bygger en sida på skivan som håller slipdelen avskild från fräsen och sågklingan. Den lilla lådan är avsedd för grovdammsugaren.

11

Vi sätter en bit akrylplastskiva framför bandslipen så att ämnet som ska slipas lättare kan flyttas fram och tillbaka. Mät upp avståndet mellan planslipen och kanten på skivan.

12

Så här ser det ut, när slipdelen ligger på bordet. Observera den vita akrylskivan framför slipen. Den sätts fast med akryllim.

13

Så här ser det ut när sliphyllan hänger på sidan av arbetsbordet, väl undangömd.

Material

18 mm plywood
• 700 x 700 mm (1)
• 775 x 660 mm (2)
• 775 x 584 mm (3)
• 580 x 375 mm (4)
• 690 x 105 mm (5)
• 690 x 300 mm (6)
• 87 x 85 mm (7)
• 140 x 80 mm (8)
• 100 x 80 mm (9)
• 45 x 45 mm (10)

12 mm plywood
• 80 x 80 mm (11)
• 80 x 20 mm (12)
• 60 x 43 mm (13)
• 95 x 60 mm (14)
• 71 x 43 mm (15)

6,5 mm plywood
• 210 x 210 mm (16)

6 mm akrylplastskiva
• 700 x 700 mm (17)
• 530 x 130 mm (18)
• 690 x 105 mm (19)

Dessutom:
• Islagsmuttrar M8
• Gängstänger 8 x 100, 8 x 55 mm
• Maskinskruvar 4 x 20 mm
• Spånskiveskruvar, 4 x 40 mm

Tidsförbrukning

Sätt av en helg för projektet.

Pris

Ca. 3.000 kr. för detta bord.

Svårighetsgrad

Endast monteringen av bandslipen kan vålla visst besvär. Resten är enkelt men kräver precision.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Arbetsbänk