Det finns mycket du kan göra för att undvika besök av inbrottstjuvar under juldagarna.

Julglädjen bleknar hos dem som kommer hem på kvällen eller dagen efter och upptäcker att de har haft objudna gäster. Men du behöver inte tillhöra de olyckliga som utsätts för inbrott hemmet. Det finns flera åtgärder du kan vidta för att göra inbrottstjuven osäker. Även om du inte hinner säkra ditt hus med bättre lås och effektiva beslag (det kan du i stället fundera på att ägna lite av julledigheten åt).

Gör tjuven osäker

Om tjuven tror att du är hemma, eller att du kanske är hemma, finns det goda chanser att väljer att gå vidare och göra inbrott i något annat hus i stället. Därför är det en bra strategi att skapa så stor osäkerhet som möjligt:

  1. Sätt en timer på lampor runt om i huset. Det räcker inte att det lyser en lampa i hallen. De flesta tjuvar kan snabbt räkna ut att du knappast dansar runt granen där. Välj flera lampor, på flera våningar och se helst till att de tänds och släcks efter ett mönster som liknar det du skulle använda om du var hemma.
  2. Tänd lampor utomhus. Antingen med rörelsesensorer eller bara en konstant tänd lampa, så att tjuven inte kan ta sig fram till huset osedd.
  3. Stöka till lite där hemma. Om tjuven tittar in genom fönstren får det gärna se ut som om du bara är uppe på övervåningen eller kanske har kikat in till grannen: en tidning på bordet, disk i köket, skor huller om buller i hallen.
  4. Dra för gardinerna i sovrummet. En nattlig tjuv kan lätt räkna ut att du inte ligger och sover om din säng står tom.
  5. Alliera dig med grannen. Är grannarna hemma kan du be dem ta en sväng runt ditt hus på kvällen. De kanske ändå ska rasta hunden eller bara ta lite frisk luft.
  6. Grannhjälp. Låt eventuellt en granne parkera sin bil på din uppfart.
  7. Ljus inomhus. En intelligent stickkontakt kan stoppa tjuven! Läs mer här

Och tänk på det viktigaste om du vill slippa inbrott i ditt kvarter: var öppen och hälsa på alla du möter i kvarteret. En inbrottstjuv du har sett i ögonen och kan känna igen föredrar oftast något annat kvarter.