Inbrott: tjuv bryter sig in genom fönster

Det är skrämmande lätt att bryta sig in i ett svenskt hem. Men erfarenheter från utlandet visar att du lätt kan undvika inbrott i hemmet - framförallt genom att göra det besvärligt för tjuvarna.

Inbrottslarm inte tillräckligt för att undvika inbrott i hemmet

Över 21 000 inbrott 2013, visar den dystra statistiken. Trots att tjuvlarm är alltmer vanligt. Men det finns en lösning som är betydligt enklare än fler poliser på gatorna, fler tjuvlarm och längre fängelsestraff för inbrottstjuvarna. Och det är en lösning som du själv kan fixa med en smula gör-det-själv-arbete.

Så förebygger du inbrott

Man behöver bara titta på Nederländerna för att se hur man effektivt tryggar hemmet mot inbrott. Här införde man en bestämmelse att alla nybyggda bostäder skulle förses med inbrottsskydd som skulle kräva minst 3 minuter att forcera för en inbrottstjuv. Och det fungerade. I dag är risken för inbrott i hem som uppfyller kraven cirka 25 procent lägre än förr.

Går tjuven då vidare till grannen istället? Ja troligtvis, men om grannens hus uppfyller samma krav blir tjuven tvungen att ge upp.

Vad kan du själv göra för att undvika inbrott?

Du ska se på hemmet med samma blick som en tjuv som tänker begår inbrott:

  • Var är det enklast att bryta sig in?
  • Var kan du stå ostörd och jobba i fred?
  • Var och hur kommer du enklast ut med tjuvgodset?

I praktiken kan enkla beslag, bra lås och kanske några laminerade fönsterrutor vara tillräckligt. För även om 3 minuter låter som kort tid, känns det som lång tid när man är i färd med att begå inbrott.