Svenska villor och lägenheter är ganska bra rustade när det gäller inbrottsskydd. Vi har i regel ett hemmabekvämt och bortasäkert lås på ytterdörren, ofta kompletterat med ett extra lås. Men medan ytterdörren är säkrad med två lås, ser det lite sämre ut för källar- och terrassdörrar.

Och många fönster saknar helt någon form av inbrottsskydd. År 2012 drabbades cirka 14000 villaägare och 7300 lägenhetsinnehavare av inbrott och den genomsnittliga ersättningen från försäkringsbolagen uppgick till cirka 25000 kr.

Även om ersättningar kompenserar förlusten rent ekonomiskt så kan du aldrig få tillbaka silverpokalen du fick när du som ung vann en tennisturnering. Ärvda smycken, barnens dopgåvor och myntsamlingen försvinner också – för alltid. Det är endast 4 procent av alla anmälda inbrott som klaras upp.

Därför gäller det att göra det så svårt som möjligt för tjuven att bryta sig in. När man i Holland år 1999 införde en bestämmelse om att alla nybyggda bostäder skulle förses med inbrottsskydd som skulle kräva minst 3 minuter att forcera, så minskade antalet inbrott cirka 25 procent.