Trådlös brandvarnare och kolmonoxidsensor från det Google-ägda företaget Nest

Trådlös brandvarnare och kolmonoxidsensor från det Google-ägda företaget Nest

Nu kan vi äntligen glömma allt om de fula, runda plastdosorna i taket som började tjuta varje gång man rostade bröd. Rökdetektorer, som vi kallar brandvarnare, har utvecklats enormt och de mest avancerade kan mer än att tjuta. Och det är inte bara smarta funktioner utan sådana som ökar säkerheten i bostaden.

De nya intelligenta brandvarnarna

Det Google-ägda företaget Nest, vars larm du ser ovan, och Verisure har båda brandvarnare som kan styras eller kollas med din telefon. De kan dessutom kopplas ihop med övervakningskameror och trådlöst sända information till en larmcentral.

Det är ingen tvekan om att flera leverantörer kommer med liknande system. Det är bra för priset är tämligen högt. Förr kunde du få en brandvarnare för 50 kronor. De avancerade kostar flera tusen kronor. Å andra sidan fungerar de. Alltid!

Brandvarnaren varnar dig, grannen och larmcentralen

Beroende på vilken brandvarnare du skaffar kan du få besked via mobilen om den registrerar rök. Du kan också få larmet att kontakta grannen så att han eller hon kan se efter vad som hänt om du inte är hemma.

Är brandvarnaren ansluten till en larmcentral får denna besked samtidigt som du och grannen. Får centralen inte kontakt med dig eller grannen larmar personalen räddningstjänsten.

Slut med batterikoll på din brandvarnare

Normalt ska du kontrollera batterierna i dina brandvarnare en gång varje månad. Gör du det? Nej, antagligen inte. Men de nya apparaterna behöver du inte kontrollera. De kollar sig själva. Då slipper du att bli väckt av de höga signalerna mitt i natten. Nu får du i stället en sms om att det är dags att byta batteri.

Den nya brandvarnaren tänder lampor på natten

Larmet från Nest har en inbyggd rörelsevakt så om du går upp mitt i natten för att itll exempel hämta något att dricka, så tänder den ett orienteringsljus när du passerar apparaten. Det är smart – om du inte vill smyga osedd till kylen …

Brandvarnare skickar bilder vid larm

Brandvarnare kan sända signaler till en eller flera övervakningskameror i bostaden. Det innebär att kamerorna tänds om apparaten registrerar rök och bilderna sänds till din telefon. De sänds också till en larmcentral, som kan kontakta räddningstjänsten om du inte är hemma och har möjlighet att göra det själv.

Brandvarnaren skiljer mellan rök, gas och ånga

Nest rökdetektor använder sig av två våglängder ljus för att registrera rök, vilket gör den bättre på att upptäcka röken oavsett om denna utvecklas långsamt eller snabbt.

Apparaten har dessutom en inbyggd koloxiddetektor som avslöjar den osynliga och dödligt giftiga gasen. Instrumentet kan också avslöja vattenånga, så att den inte larmar bara för att det kommer ånga från badrummet eller en kastrull på spisen.

Verisure har en detektor för kök som inte reagerar på rök från brödrosten och spisen utan endast på höga temperaturer.

Din brandvarnare talar om var rökutveckligen är

Detektorn har en inbyggd siren, men den kan också tala med en människoröst när den upptäcker rök. Den ger då också besked till andra detektorer som aktiveras och talar om för dig var i huset det finns rök. Om du ligger i sängen och det är rökutveckling i köket, så får du veta det.

Allt kan styras från telefonen!

Till en modern brandvarnare finns det naturligtvis en app till din smartphone. Med hjälp av appen kan du stänga av larmet om det har utlösts av en brödbit i brödrosten.

Du behöver därför inte skruva loss brandvarnaren eller köra hem från jobbet för att stänga av larmet. Tyck i stället på stäng av-knappen. Med hjälp av din telefon kan du också kontrollera rumstemperaturen, luftfuktigheten och övervakningskamerorna när du inte är hemma.

Det utvecklas hela tiden nya finesser, så snart blir det nog möjligt att sätta igång diskmaskinen, sätta på värmen, tända ljuset eller tv:n via telefonen och larmsystemet.