Fäst alla lösa gångjärn

Om en garderobsdörr eller kökslucka sitter snett, så beror det på gångjärnen. Om skruvarna har släppt en aning så löser du problemet genom att ge dem något att bita i.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
10 kronor

Intro

Det är givet att man använder de skruvar som medföljer gångjärnen när dessa monteras första gången. Om du senare har lossat och monterat gångjärnen i samband med en justering av skåpluckan eller dörren, så utvidgar skruvarna hålen i skåpet och det resulterar ofta i att de inte får tillräckligt grepp. De har helt enkelt inget att bita i.

I stället för att byta ut skruvarna ska du plugga igen hålen och använda originalskruvarna. Borra upp hålen, så att du kan knacka i en plugg i varje.

Det ger dig ett underlag som håller, och därefter kan luckan eller dörren justeras så att den hänger rakt - och sitter stadigt.

LÄS OCKSÅ: Få överblick över skåpsgångjärn

PROBLEM:
Skåpluckan sitter lös och hänger eftersom skruvarna i gångjärnet inte får fäste.

LÖSNING:
Skruvhålen borras upp och fylls med träpluggar som limmas fast. När limmet har härdat kapas pluggarna plant med skåpsidan.

Tidsförbrukning

Det tar bara en timme att fixa problemet, men torktiden för limmet är längre än så.

Pris

I princip kostar det inget. Du behöver lite trälim och ett par träpluggar till varje trilskande gångjärn.

Svårighetsgrad

Reparationen är så enkel att alla klarar av den.

Instruktion

1

Borra upp skruvhålen när du har tagit bort gångjärnen. Använd 8 mm eller 10 mm borr. Se upp så att du inte borrar rätt igenom skåpväggen.

2

Stryk trälim på pluggarna och knacka in dem i hålen med hammare. Torka så fort som möjligt bort lim som tränger ut med lätt fuktad trasa. Låt sedan limmet härda ett par timmar.

3

När limmet har härdat kapar du pluggarna plant med skåpsidan med fintandad såg. Om limmet inte har härdat snurrar pluggarna med runt när du sågar.

TIPS: Håll en spackel bakom sågbladet så skadar det inte skåpet.

4

Nu kan du förborra för skruvarna. Välj borr efter dimensionen på skruvarna (antagligen en 3-3,5 mm borr). Var noga med att hålla borrmaskinen vinkelrätt mot skåpet medan du borrar.

5

Det går snabbt och lätt att fästa gångjärnen med skruvarna så att de sitter fast. När gångjärnen har varit av, måste du räkna med att finjustera dem för att få dörren att hänga rakt.

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skåp