Byt lösa skåpgångjärn

Sitter skåpgångjärnen löst? Det beror nog på underlaget. Med stämjärn, sandpapper och lite kemiskt trä kan du enkelt lösa problemet. Du behöver bara skruva av gångjärnen, förstärka underlaget med kemiskt trä och skruva på gångjärnen igen.

Intro

Egentligen är det inte gångjärnen som det är fel på. De sitter löst eftersom spånskivan som skåpet består av, har blivit porös och skruvarna som håller gångjärnen har inte längre ett ordentligt tag.

Lösningen är enkel. Först ska skruvarna av och gångjärnen läggas åt sidan. När du har tillgång till skruv-underlaget, ska du ta bort all lös melaminbeläggning och spånskiva som sitter runt de gamla skruvhålen. Ta gärna bort lite mer än det som är löst, annars är risken att reparationen blir för svag.

Hålet ska spacklas igen med kemiskt trä, som bildar ett nytt, solitt skruvunderlag som du kan skruva fast gångjärnet i igen.

Innan du skruvar gångjärnet på plats igen, ska kemiskt trä-fyllningen slipas och eventuellt målas, och så ska du förborra för skruvarna.

Detta behöver du

Uppgiften kräver inte en massa specialutrustning, förutom lite kemiskt trä.

Du behöver:

  • Stämjärn
  • Skruvdragare
  • Kemiskt trä
  • Spackel
  • Sandpapper K120

Instruktion

Gör så här

1

Rensa hålet noga. Använd ett stämjärn eller kanske en fil för att ta bort alla lösa spån och melaminrester. Målet är en fördjupning med kompakta kanter som inte släpper.

2

Fyll hålet med kemiskt trä. Blanda lite kemiskt trä och fyll hålet. Tryck in massan ordentligt med en spackel. Du har ca 20 minuter på dig, när du har blandat filler och härdare till kemiskt trä.

3

Slipa efter fem minuter. Redan fem minuter efter du har fyllt hålet, har kemiskt trä-massan härdat så att den kan slipas. Använd korn 120-sandpapper för att skapa en slät yta som är i höjd med spånskivan.

4

Markera för nya hål. För över hålmått från grannskåpet och markera noga var de nya skruvhålen ska sitta. Det är viktigt att vara noggrann och ha tålamod här. Använd en vass blyertspenna och rita ett tydligt kryss som gör det enkelt att sikta med borrmaskinen.

5

Borra nya hål. Du ska använda ett borr som är ca 0,5 mm mindre än de skruvar som du ska skruva i. Borra djupt men utan att borra igenom skåpets utsida.

6

Sätt gångjärnen på plats igen. Nu är du färdig och kan sätta gångjärnen på plats igen.

Video

LÖSA SKÅPSGÅNGJÄRN

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skåp