Video
Lätt
Svår

GÖR SÅ HÄR:

1. Ta bort de gamla listerna

Det gör du lätt genom att knacka ner ett kasserat stämjärn mellan skåpet och listerna. Dra bort spikarna och skrapa bort lös färg. Här tar vi bort en kvartstav och ersätter den med en något bredare list.

2. Förstärk skåpet

Det är rätt vanligt att fogarna i gamla skåp glappar och i så fall bör du förstärka konstruktionen, t.ex. genom att dra ihop delarna med 4 x 50 mm skruvar i förborrade hål. Skruvarna kommer att döljas bakom de nya listerna.

3. Geringssåga listerna

i geringslåda eller med geringssåg så att kortändarna får fina sågytor. Då blir det lätt att skarva dem snyggt i hörnen.

4. Limma fast listerna

Använd vanligt trälim. Det är starkt och ser till att listerna inte skrapas av om någon kommer åt skåpet. Du ska inte snåla på limmet.

5. Fäst listerna med dyckertar

men vänta med att spika tills limmet härdat lite så att listerna inte glider i limmet. Välj smala dyckertar och förborra ev. så att listerna inte spricker. Försänk spikhuvudena med en spikdrivare.

6. Måla listerna

men grunda först. När grundfärgen har torkat finslipar du lite lätt innan du spacklar, slipar igen och färdigstryker i två omgångar. Om hela skåpet ska målas bör det först tvättas med målarsoda och finslipas lätt.

Det är en fördel att välja lite bredare lister än de gamla för då döljer de eventuella repor och jack.