Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Tycker du att det är lite trångt i lägenheten, så har vi en lösning som du säkert får nytta av: en möbel med flera funktioner. På dagen används den som soffbord, på natten förvandlas den till säng. Du fäller bara upp bordsskivan och genast har du en färdigbäddad säng till en av dina övernattande gäster.

Sängkläderna ligger redan i bordet och med stretchlakan på madrassen ska de bra slätas till och kudden läggas på plats. Sängen kan användas till andra än tillfälliga gäster. I studentlyan sparar den plats, liksom den gör i ett av barnens rum. Sängen kan tillverkas med nästan vilka mått som helst, komforten är utmärkt om du köper en bra madrass och du får ett stadigt bord och en rejäl säng.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett sängskåp och frigör golvyta

Du kan redan från början snickra sängen i två delar, men vi föreslår att du gör det lätt för dig. Snickra den klar och såga itu den på mitten! Då vet du att delarna passar ihop – och det ska de, om bordet ska bli fint.

De två delarna ska förenas med kraftiga gångjärn. Det är viktigt att skruvarna får något rejält att fästa i, så därför gör vi sidorna av 40 mm stavlimmat trä. Höjden på sidorna anpassas förstås efter madrassen, men det ska dessutom finnas 10 cm luft så att du får plats med både täcke och huvudkudde i bordet, när du har fällt ihop delarna. Nackdelen med lösningen är att du inte kan sticka in benen under soffbordet, men det uppvägs säkert av alla fördelar.

Det är viktigt att du köper hjulen, innan du snickrar sängen, för höjden på hjulen bestämmer höjden på den uppstickande delen på bordet. Den som blir ben under fotänden.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Vägghängd säng - fäll in sängen i ett skåp