Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fritt svävande sovloft under taket: 4 m2 extra

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Här har du sovloftet som ger dig den extra golvplats du så väl behöver!

74596_SE_D_14_1999_1_1.jpg

Här hänger 4 kvadratmeter som man inte ser. Tack vare sovloftet utvidgades det lilla barnrummet hela 30 %. Och eftersom sovloftet har konstruerats så att det inte behöver någon stödbalk, så inkräktar konstruktionen inte på golvytan. Tvärtom - den ger dig ju 4 kvadratmeter extra. Även om konstruktionen är enkel, så är den mycket stark. Här är det fria spannet 3 m, men konstruktionen tål även 4 m.

Att sovloftet klarar sig utan golvstöd beror på att sidorna av 22 x 192 mm hyvlat trä har skruvats fast direkt i väggen. Denna består här av gipsskivor och därför används särskilda gipspluggar på var 30:e cm hela vägen runt.

Hur högt upp sängen skall monteras beror på hur högt det är till taket. Räkna med att det skall vara minst 75 cm från sängbottnen till taket.

Innan brädorna monteras skruvas reglarna fast på dem. Reglarna fästs var 20:e cm med 4,5 x 55 mm skruvar från baksidan. Tänk på att det skall bli plats för en blindbotten under sängbottnen. Här är det en blindbotten av profilerade brädor (samma som i taket). Fäst nu brädorna på väggen och checka med vattenpass.

Den fjärde brädan (den mot rummet) monteras med kraftiga vinkelbeslag och skruvar på kortänden av de två väggbrädorna. Montera därefter de tvärgående reglarna med vinkeljärn (4 x 4 cm). Spånskivan, som är 122 cm bred, läggs på plats och fästs med en skruv i varje hörn.

Montera ett stabilt räcke ut mot rummet och fäst gärna en lodrät stolpe mellan sängen och taket. Den är bra att hålla sig i när man klättrar upp.

Därför håller det!

De kraftiga brädorna gör loftet så stabilt. Den stora anliggningsytan mot väggen och gipspluggar på var 30:e cm gör att du inte behöver stötta sovloftet. Vi har testat det genom att låta 4 välvuxna män på totalt 320 kg lägga sig i sängen.

Håll 30 cm avstånd mellan skruvarna

Den främre brädan monteras med långa genomgående skruvar i kortbrädorna och med byggbeslag i reglarna på kortsidorna. Den fästs också med vinkeljärn mot övriga reglar.

Här är madrassen 120 cm bred. Därmed blir det cirka 1 cm luft på bägge sidor av den.

22 mm spånskiva

Det här kan du behöva:

Av 28 x 192 mm hyvlat trä:
• 2 långsidor (här 300 cm)
• 2 kortsidor (här 127,6 cm)

Av 33 x 45 mm reglar:
• 5 tvärgående (här 121 cm)
• 2 längsgående (här 293,4 cm)

Av 22 mm spånskiva:
• 1 sängbotten (här 122 x 300 cm) med 25 mm ventilationshål på cirka var 25 cm
• gipspluggar (skall kunna belastas med minst 30 kg) med skruvar
• 4,5 x 55 mm skruvar • vinkeljärn

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka