Här hänger 4 kvadratmeter som man inte ser. Tack vare sovloftet utvidgades det lilla barnrummet hela 30 %. Och eftersom sovloftet har konstruerats så att det inte behöver någon stödbalk, så inkräktar konstruktionen inte på golvytan. Tvärtom - den ger dig ju 4 kvadratmeter extra. Även om konstruktionen är enkel, så är den mycket stark. Här är det fria spannet 3 m, men konstruktionen tål även 4 m.
Att sovloftet klarar sig utan golvstöd beror på att sidorna av 22 x 192 mm hyvlat trä har skruvats fast direkt i väggen. Denna består här av gipsskivor och därför används särskilda gipspluggar på var 30:e cm hela vägen runt.
Hur högt upp sängen skall monteras beror på hur högt det är till taket. Räkna med att det skall vara minst 75 cm från sängbottnen till taket.
Innan brädorna monteras skruvas reglarna fast på dem. Reglarna fästs var 20:e cm med 4,5 x 55 mm skruvar från baksidan. Tänk på att det skall bli plats för en blindbotten under sängbottnen. Här är det en blindbotten av profilerade brädor (samma som i taket). Fäst nu brädorna på väggen och checka med vattenpass.
Den fjärde brädan (den mot rummet) monteras med kraftiga vinkelbeslag och skruvar på kortänden av de två väggbrädorna. Montera därefter de tvärgående reglarna med vinkeljärn (4 x 4 cm). Spånskivan, som är 122 cm bred, läggs på plats och fästs med en skruv i varje hörn.
Montera ett stabilt räcke ut mot rummet och fäst gärna en lodrät stolpe mellan sängen och taket. Den är bra att hålla sig i när man klättrar upp.
Därför håller det!
De kraftiga brädorna gör loftet så stabilt. Den stora anliggningsytan mot väggen och gipspluggar på var 30:e cm gör att du inte behöver stötta sovloftet. Vi har testat det genom att låta 4 välvuxna män på totalt 320 kg lägga sig i sängen.