Vi har fått bordet exakt som vi ville ha det – helt utan att själva hålla i någon svets. Det enda vi hade med oss till smeden var en enkel skiss.

Vi har fått bordet exakt som vi ville ha det – helt utan att själva hålla i någon svets. Det enda vi hade med oss till smeden var en enkel skiss.

Detta soffbord är ett bra exempel på vad du kan be smeden klara av åt dig. Vi ville ha ett soffbord och underredet skulle vara av metall och det fick vi utan att svetsa. Det enda vi behövde göra var att göra en skiss och ge smeden rätt mått.

Detta gör smeden:

25 x 25 mm metallprofil kapas och bitarna svetsas sedan ihop. Det fyrkantiga röret är så billigt att du kan beställa både stora underreden och bokhyllor utan att det kostar för mycket.

När profilerna har svetsats ihop slipas de värsta graderna och vassa kanter bort med en vinkelslip. När du kommer hem ska underredet avfettas och därefter kan du måla det i önskad färg.

Detta gör du:

Börja med att avfetta hela underredet. Det är en förutsättning för att du ska kunna måla metallprofilerna. Avfettning bör utföras utomhus eftersom du ska använda t.ex. förtunning. Inomhus krävs andningsskydd (som är bra även utomhus). Glöm inte handskar.

Därefter kan du måla med metallfärg. När färgen har torkat är det dags att fixa en bordsskiva. Den kan du köpa färdig på ett byggvaruhus där det finns massvis av träslag. Här använder vi stavlimmad ek och skivan skruvas fast i underredet från undersidan.

Ladda ned hela artikeln och se fler projekt i metall.