Video
Lätt
Svår

Du har kanske redan upplevt det: Solen har gassat hela dagen och nu har du flyttat ut på terrassen med hela familjen. Grillen är tänd, vinet har skänkts i glasen och alla sätter sig ner. Stämningen ändras snabbt när du landar på rumpan medan du hör ljudet av trä som spricker.

Eftersom klappstolarna till terrassen är billiga, och tillverkas nästan helt automatiskt, så är det kanske inte så noga om träet är svagt och ådringen vänder åt rätt håll. Men det resulterar också i att ett stolsben spricker när belastningen blir för stor. Du behöver inte slänga stolen.

Den kan limmas och den kommer i varje fall inte att spricka igen där du har limmat. Så här går det till …

GÖR SÅ HÄR:

1. Stryk trälim på bägge brottytorna när du har pressat isär delarna lite

Du ska inte snåla med limmet. Det gör inget om det tränger ut när du pressar ihop delarna. Torka av överflödigt lim med fuktig trasa.

2. Använd så många skruvtvingar som möjligt när du spänner ihop delarna

Om tvingarna inte har plastklädda käftar bör du lägga masonit eller papp mellan trä och tving för att slippa tryckmärken i träet.

3. När limmet har torkat förstärker du limfogen med skruvar

För att få en osynlig lagning ska skruvarna försänkas så det blir plats för spackelmassa. Förborra för skruvarna med en borr som är 1 mm tunnare än skruvdiametern.

4. Dra i minst en skruv från varje sida

Välj skruvar som är så långa som möjligt utan att gå igenom. Börja med att skruva från den tunna delen, för då får skruven ordentligt fäste i den tjocka delen av det spruckna stolsbenet.

5. Avsluta lagningen med att spackla igen hålen ovanför skruvhuvudena

Slipa ner spackelmassan och måla efteråt så syns inte lagningen. Var noga med att dra åt alla skruvar när du sätter ihop stolen igen!