Laga det trasiga stolsbenet

Du hör ljudet av trä som brister samtidigt som du landar på golvet. Av ren ilska har du säkert lust att slänga stolen på soptippen, men stolsbenet kan lagas så att det håller!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
60 kronor

Intro

Du har kanske redan upplevt det: Solen har gassat hela dagen och nu har du flyttat ut på terrassen med hela familjen. Grillen är tänd, vinet har skänkts i glasen och alla sätter sig ner. Stämningen ändras snabbt när du landar på rumpan medan du hör ljudet av trä som spricker.

Eftersom klappstolarna till terrassen är billiga, och tillverkas nästan helt automatiskt, så är det kanske inte så noga om träet är svagt och ådringen vänder åt rätt håll. Men det resulterar också i att ett stolsben spricker när belastningen blir för stor. Du behöver inte slänga stolen. Den kan limmas och den kommer i varje fall inte att spricka igen där du har limmat. Så här går det till …

Problem

Stolsbenet på den enkla klappstolen har spruckit. Även om stolen ser ut att vara klar för soptippen så kan den bli som ny igen.

Lösning

Vi lagar skadan med lim och skruvar – och det gör benet starkt.

Tidsförbrukning

Själva arbetet tar högst en timme, men det tillkommer torktid för färg och lim.

Pris

Om du redan har lim, skruvar, spackelmassa och färg så kostar det inget!

Svårighetsgrad

En mycket enkel reparation som alla kan utföra.

Instruktion

01
Gör så här 5 Steg

1

Stryk trälim på bägge brottytorna när du har pressat isär delarna lite. Du ska inte snåla med limmet. Det gör inget om det tränger ut när du pressar ihop delarna. Torka av överflödigt lim med fuktig trasa.

Det är en fördel om du kan plocka isär stolen så att du kommer åt att limma.

2

Använd så många skruvtvingar som möjligt när du spänner ihop delarna. Om tvingarna inte har plastklädda käftar bör du lägga masonit eller papp mellan trä och tving för att slippa tryckmärken i träet.

3

När limmet har torkat förstärker du limfogen med skruvar. För att få en osynlig lagning ska skruvarna försänkas så det blir plats för spackelmassa. Förborra för skruvarna med en borr som är 1 mm tunnare än skruvdiametern.

4

Dra i minst en skruv från varje sida. Välj skruvar som är så långa som möjligt utan att gå igenom. Börja med att skruva från den tunna delen, för då får skruven ordentligt fäste i den tjocka delen av det spruckna stolsbenet.

5

Avsluta lagningen med att spackla igen hålen ovanför skruvhuvudena. Slipa ner spackelmassan och måla efteråt så syns inte lagningen. Var noga med att dra åt alla skruvar när du sätter ihop stolen igen!

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Möbler