Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lägg linoleum på bordet

Skriv ut Spara artikel

Det är både snyggt och praktiskt med ett linoleumklätt bord. Den starka ytan är också lätt att hålla ren. Se här hur du kan göra ett linoleumbord, och hur du kan förse det med tre olika kanter som har var sina fördelar.

linoleum på bordplade

Intro

Linoleum, säger du – är det inte något man lägger på golv? Jo, men linoleum finns i många varianter och kvaliteter, liksom det finns i olika färger och mönster. Ytan på linoleum kan vara matt men kan även vara halvblank.

Oavsett vilken typ du väljer så är linoleum stryktålig. Lätt att tvätta rent, repas ej så lätt, känns skönt att gå på och lite varmt att ta på.

Du kan limma linoleum på spån-, mdf- och plywoodskivor eller på en annan bordsyta. Förutsättningen för ett lyckat resultat är att skivan är plan.

Minsta lilla ojämnhet syns direkt. Efter limning måste kanten skyddas.

Olika kanter

Vi har gjort flera snygga kanter. En enkel trälist, en tuff stålskena eller exklusivare ädelträlist är bara några av de möjligheter som står till buds.

Stålskenan har ytterligare en funktion. Rätt monterad fungerar den även som kantförstärkning och ser till att skivan inte bågnar.

Lister av trä kan köpas på närmaste brädgård, och skulle önskat träslag inte finnas så kan det beställas. Bor du i närheten av ett småbåtsvarv eller ett maskinsnickeri så kan du säkert hitta exklusiva träslag rätt billigt.

Det linoleum som används till bordsskivor är lite tunnare än det som läggs på golv, och det är sällan lagervara. Vi beställde via en golvläggare.

Namnet på den produkt vi har använt är Desk Top. Den är 2 mm tjock och levereras på rulle. Bredden är 183 cm. Räkna med att ge från cirka 300 kr/m2 – lite beroende på hur mycket du köper.

Instruktion

Så limmar du fast linoleum

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Med dessa fem enkla råd så blir det lätt att limma fast linoleumskivan på underlaget. Och du kan använda samma teknik oavsett om du väljer en kant av trä eller stål. Det linoleum som sticker utanför kan tas bort på två sätt.

Fördela limmet på underlaget med en fintandad spackel. Kom ihåg att linoleumskivan skall läggas på inom 20 minuter.

Skär ut en bit ur linoleumskivan så att den blir lite större än underlaget. Lägg biten i limmet och tryck fast den.

Du måste vara noggrann när det gäller att få bort eventuella luftfickor. Pressa från mitten och ut mot sidorna med kantrulle, en bit rundstav eller ett rör.

Låt limmet härda över natten. Nästa dag tar du bort det linoleum som sticker utanför. Det görs lättast med handöverfräs som försetts med kantfräsjärn.

En annan lösning är att välja ett underlag som är för stort och därefter såga av både linoleum och träskiva med cirkelsåg. Såga i så fall från baksidan.

Matbord med teakkanter

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Ett matbord som detta är perfekt för det är smutsavvisande och lätt att hålla rent. Det skall då och då mättas med en blandning av tvålflingor och vatten som vispats till smet.

Detta matbord är 100 x 200 cm och har tillverkats av spånskiva som klätts med linoleum. Kanterna har förstärkts med längsgående brädor som gör skivan styvare. Bordsbenen är av standardtyp med förkromad yta (finns på Ikea och i möbelaffärer). Fyra ben kostar cirka 500 kr och de skruvas fast i brädorna.

Avsluta bordsskivan med snygga kanter av teak. Teak är ett oljerikt träslag och du behöver därför inte lackera kantlisterna. Om du vill kan de oljas in då och då, annars räcker det att tvätta av kantlisterna med den tvålblandning som används till linoleumytan.

Så här gör du bordet

Limma fast linoleum (A) på underlaget (B). Förstärk skivan med brädor (C) som limmas och skruvas fast under bordsskivan så att de sticker ut 20 mm.

Skruva fast bordsbenen i brädorna. Sätt ihop de två teaklisterna (D och E) med lim och skruvar. Geringssåga listerna i hörnen och provmontera listerna på bordet. Justera mellan teaklisten (D) och brädan (C) med kartongbitar så att du får de ihopsatta listerna i nivå med linoleumskivan.

Limma fast listen och skruva fast den från undersidan av brädan. Håll den gärna på plats mot linoleumskivan med tvingar medan du limmar och skruvar. När limmet har torkat slipas teaklisterna och bordet är klart.

Skrivbord med stålkanter

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Den breda framkanten av borstat stål ger skrivbordet gediget och modernt intryck. Skenan döljer också dina ev. misstag vid skärning och limning av linoleumskivan.

Denna bordsskiva har monterats mellan två väggar och är hela 220 cm lång. För att skivan inte skall bågna på mitten förstärker vi den med en hyvlad regel i fram- och bakkant.

Den tjocka och lite klumpiga kanten döljs bakom en rostfri stålskena, som egentligen är avsedd att används vid bygge med glasbetong. Skenan finns i byggfackhandeln och kostar cirka 150 kr per löpmeter. Den är 80 mm bred och har 10 mm breda kanter.

När du avslutar bordsskivan med en sådan stålkant täcker den linoleumskivan, som därför inte måste skäras med 100 %-ig precision längs kanten. Stålskenan döljer dessutom ev. misstag vid limningen av regel och bordsskiva.

Så här snickrar du skrivbordet

Börja med att limma linoleum (A) på underlaget (B) -- här en 19 mm spånskiva. Fäst en regel (C) längs framkanten med lim och skruvar. Förstärk även den bakre kanten på skivan med en regel.

Den understa listen (D) behövs endast för att fylla ut mellanrummet mellan stålskenans (E) undre kant och regeln. Limma och skruva fast listen.

Såga därefter stålskenan till önskad längd med bågfil och jämna till sågkanterna med fil. Limma fast stålskenan på kanten av bordsskivan i tre strängar sättlim.

Titbräde med runda kanter

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Det är behagligt med en lutande skiva när man ritar och skissar. Vi har här försett skivan med avrundande kanter.

En snedställd skiva på skrivbordet underlättar i många sammanhang, framför allt om du vill rita, skissa eller teckna detaljer. Vi har här gjort ett ritbräde på 70 x 100 cm, men du gör förstås ritbrädet i en storlek som passar dig.

För att få ritbrädet att luta monterar du en list, förslagsvis 22 x 92 mm, längst upp under skivan. För att brädet inte skall glida på ditt skrivbord fäster du dessutom ett par gummifötter under listen samt ett par under framkanten på ritbrädet. Ritbrädet är så litet att det inte behöver förstärkas, så i stället limmade vi fast en halvrund kant av mahogny. Denna kan limmas och spikas (skruvas) fast eller fästas med lös spont som här.

Så här gör du ritbrädet

Limma fast linoleumbiten (A) på ett underlag (B) - här spånskiva. Om du vill fästa träkanten osynligt så fräser du ett 6 mm djupt spår i kanten på skivan med 4 mm fräsjärn. Fräs också ett likadant spår i kantlisten (C) - här av mahogny. Såga sedan 10 mm breda remsor som lös not (D) av 4 mm plywood. Geringssåga kantlisterna i hörnen och montera dem nu på skivan med den lösa noten som först stryks med lim. Sätt skivan i spänn. När limmet har torkat slipas listerna lätt.

Om du vill kan du efteråt polera dem med en oljefuktad trasa.

Material

Matbord med teakkanter

• Linoleum (A), 100 x 200 cm
• 19 mm spånskiva (B), 93 x 193 cm
• 22 x 92 mm hyvlad furu (C), 600 cm
• 21 x 21 mm teaklist (D), 600 cm
• 15 x 44 mm teaklist (E), 605 cm
• Casco Proff Extra 3444 lim
• 4 bordsben
• 4 x 35 mm skruvar
• Trälim

Prisbild:

Cirka 2000 kr

Skrivbord med stålkanter

• Linoleum (A), 75 x 225 cm
• 19 mm spånskiva (B), 220 x 70 cm
• 45 x 95 mm hyvlat trä (C), 440 cm
• 15 x 44 mm hyvlat trä (D), 440 cm
• Stålskena (E), 220 cm
• Casco Proff Extra 3444 lim
• 4 x 60 mm och 4 x 30 mm skruvar
• Trälim
• Sättlim (monteringslim)

Prisbild:

Cirka 1000 kr

Ritbräde med runda kanter

• Linoleum (A), 75 x 105 cm
• 19 mm spånskiva (B), 70 x 100 cm
• 9 x 21 mm halvstav av mahogny (C), 350 cm
• 2 remsor à 1 x 100 cm samt 2 remsor à 1 x 70 cm av 4 mm plywood (D)
• Casco Proff Extra 3444 lim
• 22 x 92 mm hyvlad furu, 80 cm
• 2 (eller 4) gummifötter
• 5 x 100 mm skruvar och trälim

Prisbild:

Cirka 300 kr

Ritning

Matbord med teakkanter

Denna bordsskiva avslutas med en vinkellist som har skruvats ihop av två lister (D och E) och som limmas fast på kantbrädan (C) och skruvas fast från undersidan.

logga in eller köp tillgång

Skrivbord med stålkanter

Stålskenan används normalt vid stapling och murning med glasbetong, men kan, som du ser, med fördel används vid tillverkning av ett skrivbord.

logga in eller köp tillgång

Ritbräde med runda kanter

Vi har valt en list av mahogny men det går förstås lika bara med vilket träslag som helst. Halvstaven bör vara lika tjock som spånskiva och linoleum ihop.

logga in eller köp tillgång

Video

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

VERKTYG: Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong och plast.

TIPS: Låt cirkelsågen såga i underlaget

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Lägg linoleum på bordet
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka