Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bort med fläckar och repor i bordsskivan

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Efter ett par timmars arbete blir det gamla bordet som nytt igen. Här behandlar vi en yta bestående av teakfaner, men metod och teknik är desamma oavsett vilket träslag som skivan har fanerats med.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
150 kronor
Fläckigt och repigt bord

Intro

Om du har ett gammalt mat- eller soffbord av teak eller annat ädelt träslag, så är det ofta endast den översta millimetern som är av det fina träslaget. Bordet är med andra ord fanerat.

Oavsett om bordet är lackerat eller behandlat med olja eller polish, så blir ytan så småningom sliten med repor och fläckar. Men den kan bli snygg igen! Du ska bara avfetta ytan, slipa den lätt och oljebehandla den. Om bordet är lackerat slipar du först och lackerar sedan.

Djupa repor, jack och brännmärken kan i regel inte slipas bort.

Här avfettar vi ytan med cellulosaförtunning, men det går även bra med målartvätt fast torktiden blir längre.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Fett och olja tvättas bort med cellulosaförtunning. Arbetet ska helst utföras utomhus eftersom ångorna är farliga att andas in. Pensla ut rikligt med förtunning på bordet och torka rent med trasa.

2

När bordsskivan har torkat, slipas den med planslip eller excenterslip. Börja med slippapper korn 100, torka rent och fortsätt med slippapper korn 200. Torka bort allt slipdamm fortlöpande med torra trasor eller dammsug.

3

Nu kan du oljebehandla skivan. Häll ut en skvätt träolja på bordet och fördela den med en trasa eller en nylonskursvamp. Lägg ev. på mera olja och arbeta in den så att ytan håller sig fuktig i knappt en halvtimme.

4

Dags att fortsätta med polering. Du kan använda rena och torra bomullstrasor, men du får absolut snyggare resultat om du maskinpolerar. Här använder vi en riktig polermaskin. Först nästa dag kan du använda bordet.

Tidsförbrukning

Ett par timmar plus torktid.

Pris

Vi har använt material för cirka 150 kr.

Svårighetsgrad

Arbetet är lätt och kräver endast lite slipning och inoljning. Du ska vara försiktig när du slipar, för om bordet är fanerat är ytan tunn, ofta endast 1 mm tjock.

Video

VERKTYG: Så här använder du excenterslipen

I den här videon lär du dig allt om excenterslipens möjligheter. Den är det självklara valet när du ska slipa större vågräta ytor, oavsett om du ska ta bort gammal färg och lack eller om du ska finslipa samlingar och obehandlat trä. Men den klarar också finare polering, t ex om bänkskivan i köket ska oljas om.

TIPS: Lägg oljetrasan i en tät behållare

Tips & Tricks

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka