Stopp! Vad målar du källarväggen med?

Drömmen om snyggt målade källarväggar kan bli till en mardröm med flagnande färg och förstörda stenväggar om du inte väljer rätt färg. Och den ska ha en speciell egenskap.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
60 kronor

Intro

Du har garanterat sett det i en fuktig källare eller i åtminstone sett bilder på det: färg som flagnar av från väggarna och faller ner på golvet. Det händer ofta - inte för att man inte kan måla en fuktig källarvägg utan för att man inte kan måla en källarvägg med vad som helst.

När vanlig väggfärg mycket väl kan användas uppe i huset men inte sitter kvar på källarväggen, beror det på fukt. Om du inte har dränerat och fuktisolerat källarväggens utsida, kommer det oundvikligen att sippra in vatten i väggen.

Och eftersom stenväggar är porösa kommer fukten att fortsätta in på väggens insida. Här förångas den (om det inte handlar om riktigt mycket fukt, då måste du fundera på dränering och utvändig isolering med fuktisolering).

Om du målar med en vanlig akryl-väggfärg täcker du i praktiken den fuktiga väggen med ett lager plast. Då stänger du in vattnet i väggen - men bara tills fukten får färgen att flagna av och hamna på golvet. Vatten vinner alltid.

Färg som andas är lösningen
Därför ska du måla dina källarväggar med kalk- eller silikatfärg. Silikat, eller vattenglas som det också kallas, fäster på väggen men låter vattnet passera. Det kallas att färgen andas eller på fackspråk är den diffusionsöppen, så att vattnet kan tränga igenom och därefter förångas i din välventilerade källare.

Vad är väggen målad med?

Om väggen tidigare har målats med en akrylfärg (plastfärg), kan du INTE måla över med silikatfärg; den kommer bara falla av. Akrylfärgen ska tas bort helt och hållet, och det är tyvärr ett större jobb med stålborste och slipmaskiner. Men kanske har du tur, att det har målats med silikatfärg eller kalkfärg.

Instruktion

01
Måla väggen med silikatfärg 6 Steg

Det finns många tillverkare av silikat-färg. Vilket märke du väljer är inte det viktiga. Om det som här tränger färg genom väggen, så att du behöver börja med en spärrgrund, är det en bra idé att använda spärrgrund från samma tillverkare som silikatfärgen, så att du säkert vet att de två fungerar tillsammans.

Innan du kan måla ska du laga de värsta hålen och få bort gammal färg och lös puts, så att färgen får fäste i murverket.

1

Rengör väggen från lös puts osv. Väggen måste också vara fri från mögel. Misstänker du mögel, köp ett bekämpningsmedel och börja med att spruta på det.

2

Dammsug väggen så att dammet försvinner. Färg kan inte fästa på ett löst underlag.

3

Fyll hål med spackelmassa. Välj en snabbtorkande variant så att du snabbt kan komma vidare. Det finns en uppsjö färdigspackel att välja mellan.

4

Lägg lite möda på spackelmassan så att den blir så jämn och osynlig som möjligt. Då slipper du slipa ner den när den har torkat.

5

Om väggen är väldigt porös, eller det finns en tendens till att det tränger färg genom väggen, kan det vara en bra idé att börja med en spärrgrund.

6

Måla med silikatfärg. Du kan antingen pensla eller rolla på den, beroende på hur väggen ser ut och ditt eget temperament. Nu sitter färgen i många år.

Material

  • Silikatfärg
  • Eventuellt spärrgrund
  • Eventuellt spackelmassa

Tidsåtgång

Att måla tar bara någon timme.

*Pris

50-60 kr per kvadratmeter.

Svårighetsgrad

Det är tekniskt sett en ganska enkel uppgift - men om du måste bli av med gammal plastfärg från väggen, får du förbereda dig på hårt arbete.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Källare