SMARTHOME

Vill du ha ett smarthome? Se hur lite som krävs.

När du vaknar på morgonen dimmas ljuset i sovrummet sakta upp, medan musiken strömmar från högtalarna. Kaffet är klart när du stiger ur duschen, för kaffekokaren startade när väckarklockan ringde. Och när den sista familjemedlemmen lämnar huset släcks alla lampor (och kaffekokaren). Dörren låser sig själv.

Så här kan din vardag med ett smarthome komma att se ut. Och det kan ske på ett ögonblick, för du behöver varken dra nya kablar eller investera tusentals kronor för att nå dit. Din telefon innehåller redan programmen som kan göra det hela till verklighet.

Läs också: 4 enkla genvägar till bättre wi-fi

Förutom en smartphone behöver du saker som kan bindas samman via wi-fi. Det finns många ljuskällor, högtalare och ett stigande antal elektronikprodukter från värmefläktar till kylskåp och dörrlås. De kan styras var för sig via appar på telefonen, men om du ser till att de kan ”prata” med sitt system (Apple, Google eller Amazon), kan du binda samman det hela och t.ex. se till att persiennerna rullas ner om solen skiner. Allt detta utan att röra ett finger.

LÄS OCKSÅ: Därför är det smart med rörelsevakt

Ladda ner artikeln och gör ditt hem till ett smarthome

I denna gör-det-självartikeln kan du läsa om hur du gör ditt hem till ett smarthome. Vi går igenom 6 smarta lösningar som gör din vardag enklare. Du kan bland annat läsa hur du:

  • styr musiken i hela huset på en gång
  • använder mobilen som nyckel
  • värmer upp huset med en app