Ett kök skall ha bra belysning på bord och bänkar, så att man ser vad man gör. Därför är det frestande att köpa ett par paket med halogenspotlights och sätta upp dem. Lamporna är billiga och installationen enkel. Påstås det.

Men installationen vållade ändå en del problem. Sladdarna mellan lamporna och transformator var så korta, att det inte gick att placera lamporna där inredningsarkitekten hade räknat ut att de skulle sitta. Det innebar att de åtta lamporna i de två paketen skulle sitta i två små klungor i stället för spridda över taket. Synnerligen irriterande.

Men det är ju som tur är enkelt att öppna transformatorn och byta ut sladdarna med några som är längre. STOPP – det får du inte! Du kan köpa halogenlampor i satser nästan överallt. Du får själv lov att installera dem. Men du får under inga omständigheter ändra sladdarnas längd eller på annat sätt ändra konstruktionen. Gör du det, är risken stor att du själv orsakar brand i din bostad!

Lösningen i det aktuella fallet blev att familjen behöll de två paketen med fyra lampor i varje och bad en elektriker byta ut sladdarna. Därefter var det enkelt att montera varje armatur där den gör bäst nytta. Inte nog med det. Ljuset kan nu dämpas för elektrikern installerade två större och bättre transformatorer.