LED-lampan är genial om du jämför energiförbrukning i förhållande till den traditionella glödlampan, som i stort sett är pensionerad. Men det kan vara svårt att hitta rätt modell, som ger det ljus och den ljusstyrka vi är ute efter.

Stor skillnad mellan lamporna

Den har inte riktigt samma varma glödljus som den traditionella glödlampan, men de nyaste modellerna är helt klart på rätt spår. Och lär du dig att läsa av förpackningarna har du goda förutsättningar att hitta de LED-lamporna med rätt ljusstyrka och så kallade färgtemperatur, som du behöver i husets olika rum. På minussidan är att marknaden är minst sagt oöverskådlig.

Det betyder, att det i praktiken är omöjligt att göra en lista över den uppsjö av LED-lampor som finns. För till skillnad från glödlamporna kan det vara stor skillnad från lampa till lampa, trots samma specifikation på paketet.

LED-spots med ett Ra-värde på minst 90 säkrar att du ser rätt färger när du lagar mat.

LED-spots med ett Ra-värde på minst 90 säkrar att du ser rätt färger när du lagar mat.

Du för prova dig fram

Rent generellt – och motsatt glödlamporna – är alla experter eniga om att du inte bara kan välja ett välkänt märke och tro att du har valt det bästa. Det finns nämligen massor av lysande exempel på att billigare modeller klarar sig alldeles utmärkt.

En av de största är IKEA, som nu helt slutat sälja vanliga glödlampor. Och deras LED-lampor har under några års tid visat att de klarar sig minst lika bra som de traditionella märkena som Philips, Osram med flera.

Så prova dig fram med några olika lampor innan du fyller hela huset med samma sort. För även om det är samma värden som anges på två lampor kan de upplevas ganska olika, både i ljusstyrka och färg.

Hämta hela artikeln och få vår guide till hur du väljer rätt LED-lampor till ditt hem.

LÄS OCKSÅ: Så MYCKET sparar du med LED-lampor