Håll koll på belysningen med din smartphone

Ikea har lanserat ett antal belysningsprodukter, som du bland annat kan styra med din smartphone. “Trådfri” är smart ljus till lågpris. Vi testar startpaketet.

Om produkten:

Lampor: 2 x E27 LED

Fjärrstyrning: 1 stk.

Gateway: 1 stk. med nätkablar

Strömförbrukning: 0,5 W (standby)

Ljus som du kan styra trådlöst är ett av de enklaste sätten att göra hemmet smartare på. Ikea har lanserat konceptet Trådfri. Vi har testat ett startset med två lampor, en fjärrstyrning och en så kallad gateway, som förbinder systemet med ditt hemmanätverk.

Trots en lite förvirrande instruktion tar det inte lång tid att koppla enheterna till nätverket med hjälp av Trådfri-appen.

Du kan sedan tända och släcka ljuset, ändra nyans och skruva upp och ner ljusstyrkan via appen eller fjärrkontrollen, som fungerar riktigt bra. Ljuset kan ställas in i styrka och ton, men är begränsat till vita och gula nyanser. Förutom flera färger saknar vi även möjligheten att kunna dämpa ljuset ännu mer.

Trådfri-appen är begriplig och enkel att använda. Till plussidan hör att du dessutom kan skapa tidsplaner för när ljuset tänds och släcks, och att ljusstyrkan kan ställas in till att stiga gradvis.

Trådfri har dock sina begränsningar. Du kan t.ex. inte tända och släcka ljuset när mobilen inte är på nätverket. Du kan heller inte utnyttja mobilens GPS, så att ljuset tänds automatiskt när du parkerar bilen på uppfarten.

Det förändrar inte att systemet är ett lätt och billigt sätt att få smart belysning i hemmet.

Ikea Trådfri har sedan vårt test blivit uppdateret, så du kan styra ljuset med röststryning via Google Assistant eller Apple Homekit.

DETALJER
SMART SENSOR
För 249 kronor kan du köpa ett Trådfriset med en lampa och rörelsesensor, som automatiskt tänder eller släcker ljuset, när man går ur eller in i rummet.
PÅ NÄTVERKET
Gateway-boxen kopplar samman lamporna med ditt nätverk. Den ska bara kopplas med en nätverkskabel till din internetrouter.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Belysning