Om produkten:

Lampor: 2 x E27 LED
Fjärrstyrning: 1 stk.
Gateway: 1 stk. med nätkablar
Strömförbrukning: 0,5 W (standby)

Ljus som du kan styra trådlöst är ett av de enklaste sätten att göra hemmet smartare på. Ikea har lanserat konceptet Trådfri. Vi har testat ett startset med två lampor, en fjärrstyrning och en så kallad gateway, som förbinder systemet med ditt hemmanätverk.

Trots en lite förvirrande instruktion tar det inte lång tid att koppla enheterna till nätverket med hjälp av Trådfri-appen.

Du kan sedan tända och släcka ljuset, ändra nyans och skruva upp och ner ljusstyrkan via appen eller fjärrkontrollen, som fungerar riktigt bra. Ljuset kan ställas in i styrka och ton, men är begränsat till vita och gula nyanser. Förutom flera färger saknar vi även möjligheten att kunna dämpa ljuset ännu mer.

Trådfri-appen är begriplig och enkel att använda. Till plussidan hör att du dessutom kan skapa tidsplaner för när ljuset tänds och släcks, och att ljusstyrkan kan ställas in till att stiga gradvis.

Trådfri har dock sina begränsningar. Du kan t.ex. inte tända och släcka ljuset när mobilen inte är på nätverket. Du kan heller inte utnyttja mobilens GPS, så att ljuset tänds automatiskt när du parkerar bilen på uppfarten.

Det förändrar inte att systemet är ett lätt och billigt sätt att få smart belysning i hemmet.

Ikea Trådfri har sedan vårt test blivit uppdateret, så du kan styra ljuset med röststryning via Google Assistant eller Apple Homekit.

DETALJER
SMART SENSOR
För 249 kronor kan du köpa ett Trådfriset med en lampa och rörelsesensor, som automatiskt tänder eller släcker ljuset, när man går ur eller in i rummet.
PÅ NÄTVERKET
Gateway-boxen kopplar samman lamporna med ditt nätverk. Den ska bara kopplas med en nätverkskabel till din internetrouter.
IKEA TRÅDFRI SET MED GATEWAY

Om du vill göra ditt hem smartare med ljus som kan justeras med en fjärrkontroll eller mobiltelefon, är Trådfri en bra och prisvärd lösning. Systemet förbättras löpande, men har dock fortfarande vissa begränsningar.

Pris: 749 kr. på Ikea

+ Lätt att använda.
- Saknar ljus i fler färger.