Du kan ändra både färger och ljusstyrka i Philips Hue-system med din iPad eller telefon. Det enda som ska bytas för att få de smarta funktionerna är lamporna.

Du kan ändra både färger och ljusstyrka i Philips Hue-system med din iPad eller telefon. Det enda som ska bytas för att få de smarta funktionerna är lamporna.

Du säger ”ljus” och det blir ljust. Ditt kommando uppfattas av din iPhone som sänder ett besked vidare till lamporna i rummet varefter de tänds med ett rent vitt sken. Men det inbyggda chippet i varje lampa kan mycket mer och om du senare ser en film på din Philips-tv följer lamporna färgerna i tv-bilden på samma sätt som de inbyggda lamporna i tv-ns ambilight-system.

Det låter vansinnigt avancerat och möjligheterna med Philips Hue är lika oändliga som fantastiska. Men de kan lätt installeras i sin enkla grundform och du kan senare komplettera. För 900 kr kan du få ett startpaket som fjärrstryrs. Varje extra lampa kostar cirka 380 kr för en vit och 495 kr för en kulör, men de håller 10-20 år.

När lampan bytts så är allt klart

Du installerar ett synnerligen avancerat system på en otroligt enkelt sätt – du ska bara byta ut en glödlampa. Ja, du ska också hänga upp en brygga (styrenheten) på väggen, men även det går snabbt och utan att ändra andra installationer.

Därefter är det dags att vara kreativ. Philips Hue erbjuder ett stort antal program med var sina möjligheter. De laddar du hem till din mobil. Utöver apparna från Philips finns det cirka 300 appar som kan användas.

Tre system styr belysningen

Systemen vi tittar på i den här artikeln bygger på de kablar som redan ligger i väggarna. Det finns tre strategier:

1. Sätt i kontakten och sätt i gång: Placera en adapter i vägguttaget via adaptern och styr lampan eller apparaten med en fjärrkontroll eller en central med tidsinställning.

2. Nya trådlösa kontakter: Byt ut vägg- och lamputtag med nya, smarta enheter. Genom att trycka på en fjärrkontroll kan du sedan dämpa eller öka ljuset.

3. Ljus och färger via mobilen: Byt ut glödlamporna och bevara installationen oförändrad. Här är det de nya glödlamporna själva som tänder, släcker eller dämpar ljuset, medan de gamla lamputtagen och kontakterna bara levererat ström. Allt styrs trådlöst.

LADDA NED HELA ARTIKELN och läs allt om kontaktens nya elektroniska efterträdare.