Välj rätt list

Marknaden för lister är en djungel, så vad är rätt till just ditt projekt? Med en tabell över populära lister med dekorativa och praktiska egenskaper hjälper vi dig att hitta rätt.

Lister: Så väljer du rätt list

Stifta bekantskap de 20 vanligaste trälisterna i vår stora guide.

I artikeln får du en överblick över de 20 vanligaste trälisterna. Du får en stor tabell med träslag, typiska användningsområden, dimensioner och cirka priser inom följande kategorier:

  • Foder
  • Socklar
  • Dekorlister
  • Avslutningslister
  • Taklister

För dekoration

Dekorativa lister kan t.ex. monteras som ramar på en hög panel (nedan) eller ge nytt liv till köksluckor.

Lister används bland annat till pynt och dekoration. Det finns flera tusentals dekorlister med olika profiler som kan ge ditt projekt den sista eleganta touchen. Om du t.ex. vill ge huset lite mer herrgårdsstil med höga paneler klarar du dig inte utan att använda någon form av dekorlister.

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för hur du kan dekorera väggarna, skåpen eller köksluckorna med snygga lister i furu eller ädelträ. I tabellen kan du se flera olika dekorlister med många användningsområden.

Vackra skarvar

Föreställ dig hur en dörr eller ett fönster skulle se ut om det inte satt några foder runt om. De gapande hålen mellan vägg och karm skulle se helt förskräckliga ut.

Det är också därför man monterar foderlister, socklar och skugglister mellan vägg och dörr, mellan vägg och tak eller mellan tak och golv. De ställen där det annars skulle vara glipor stänger man igen med en vacker list.

Det finns ett otal olika lister för ändamålet i många olika träslag, profiler, dimensioner och priser. Så det finns verkligen stora möjligheter att skapa ditt helt egna utseende.

FODER OCH INRAMNING

SOCKLAR

AVSLUTNINGSLISTER

DEKORLISTER

TAKLISTER

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hus