Vårtrötthet – vad är det? Det är ju nu som solen och de långa ljusa dagarna ger oss energi och lust att sätta igång med både tomt och villaunderhåll. Och det är dags, för vintern orsakar alltid en del skador på tak, fasad eller fönster, och de ska fixas innan vi kan njuta av sommaren i trädgården. Uppgifterna står nästan i kö och du väljer själv vad du har lust att börja med – röja upp, kolla brunnarna, rensa hängrännan eller smörja gnisslande gångjärn.

Du kan också byta de skadade spjälorna i staketet, rätta till grinden som fick en kyss av snöplogen eller kolla tegelpannorna på taket. Sprickorna i grunden ska du nog vänta med tills du är säker på att det inte kommer mer nattfrost, och även om det är kul att måla, så bör du vänta tills det är torrare i luften. Men det finns ju så mycket att göra.

Röj upp: Börja våren med att röja upp och tvätta Rensa rör: Fri passage i rör och brunnar Byt trä: Stora och små lagningar av skadat trä Putsa: Fräscha upp skadad puts Fixa rännor: Lappa rännor och täckprofiler Smörj: Ordna lås och gångjärn Måla: Bättringsmåla