Säker trappa med ny baluster

En trappa som saknar en eller flera balustrar, som det heter, kan vara farlig. Därför bör du byta en förstörd baluster och sätta en ny och stark, så att trappan blir säker igen. Det är snabbt gjort.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
50 kronor
Baluster

Det ser inte bara snyggare ut, räcket blir också säkrare när alla balustrar är på plats.

Intro

Om du har trasiga balustrar i trappräcket kan du snabbt byta ut dem så att trappan blir säker igen. Det är viktigt att du mäter noggrant så att balustern kan fästas i hålen där den gamla, trasiga balustern satt.

I den här guiden visar vi dig hur du mäter för den nya balustern och hur du lirkar den på plats i hålen.

Såga själv eller köp färdigt

Här har vi valt att kapa den själva från en bit hyvlad bräda med hjälp av en bordscirkelsåg. Om du inte har en sådan kan du också köpa färdiga balustrar som bara behöver monteras. De finns i många olika former och dimensioner, så även om du köper dem är det viktigt att du mäter upp dem till rätt mått.

Instruktion

01
Så här gör du 7 Steg

Innan du kan sätta en ny baluster, måste du ta bort resterna efter den gamla - både i vangen där nere och i räcket där uppe. Det gör du enklast med ett stämjärn.

När du mäter för den nya balustern, utgår du från en av de andra. Det är höjden på en baluster som sitter på plats, plus djupet på hålet i vangen. Mät också hur tjock balustern är och såga den lite för stor, så att det finns lite att ta av när du slipar till den. Här sågar vi själva till balustern från en hyvlad bräda, men du kan också köpa en färdig baluster.

1

En av trappans balustrar har gått sönder så att det har blivit ett större hål i räcket. Det kan vara farligt om det finns mindre barn i huset. Kolla status på de andra balustrarna och byt dem om de är lösa.

2

Ta bort resterna av den gamla balustern, både uppe och nere. Resterna tas bort med ett stämjärn, så att det finns plats för en ny baluster. Ta bort eventuella spik först, så att du inte riskerar att förstöra ditt stämjärn.

3

Mät upp den nya balustern. Mät en av de andra balustrarna, så att du kan göra en ny med exakt samma dimensioner. Mät höjden och lägg till hela djupet på hålet i vangen.

4

Mät tjockleken på en baluster och lägg till ett par milllimeter. Då har du lite att slipa bort, så att din nya baluster får en läcker, slät yta efter att du har slipat den.

5

Såga till den nya balustern. Här sågar vi själva till den av en hyvlad bräda. Den görs lite för stor - det är med vilje, så att den kan slipas helt slät med excenterslipen.

6

Balustern slipas slät och fin. Spänn fast den ordentligt, t ex i en hyvelbänk. Slipa först med slippapper korn 80 och därefter korn 120 med lugna, långa rörelser. Kom ihåg att spetsa balustern lite i ena änden.

7

Sätt fast balustern. Tryck den ända ner i hålet och sätt ett streck vid ledstången. Såga till den och sätt lim på ändarna. Sätt ner den i hålet igen och lyft upp den i hålet på räcket, så att den sitter i båda hålen.

Material

  • 1 hyvlad bräda, 28 x 120 mm
  • Slippapper, korn 80 och 120
  • Trälim

Specialverktyg

  • Bordscirkelsåg
  • Stämjärn

Tidsförbrukning

Ca 1 timme per baluster.

Pris

Ca 50 kr per st.

Svårighetsgrad

Var noggrann när du mäter - då går projektet som en dans.

Video

Så här använder du bordscirkelsågen

I den här videon lär du dig hur du arbetar med sågen. Sågbordet och de många olika inställningarna ger möjlighet att såga långa, exakta snitt – både raka och i vinkel och med olika djup och bredd – så att du kan klyva paneler och brädor på längden, göra spår i brädor, kapa till mindre skivor exakt och mycket mer.

Video

Så här använder du excenterslipen

I den här videon lär du dig allt om excenterslipens möjligheter. Den är det självklara valet när du ska slipa större vågräta ytor, oavsett om du ska ta bort gammal färg och lack eller om du ska finslipa samlingar och obehandlat trä. Men den klarar också finare polering, t ex om bänkskivan i köket ska oljas om.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trappa inomhus